Rejtélyes Enigmára bukkantak a természetvédelmi búvárok

Éppen jól megszokott munkájukat végezték a természetvédelmi búvárok a Gelting-öbölben, amikor egy Enigma német kódológépet fedeztek fel a tenger fenekén. 

A búvárok első pillantásra azt hitték, hogy egy halászhálóba keveredett írógépre bukkantak, ám egy helyi régész gyorsan tisztázta a helyzetet, miszerint egy legendás Enigmára sikerült találnia a német búvárszervezetnek.


A kieli Submaris csapata a tengeri élővilágra oly nagy veszélyt jelentő hálóktól igyekezett megtisztítani a tengert, amikor a különleges kódfejtőre bukkantak. Bár annak idején igen nagy számban gyártottak ilyen kódtörő masinákat, viszonylag kevés maradt fent, ezért is számít a felfedezés jelentősnek. A búvárcsapat egyébként már nem egyszer talált halászhálóba akadt dolgokat a tengerben, de állításuk szerint messze ez a legizgalmasabb felfedezésük.

enigma
Florian Huber víz alatti régész éppen a megtalált Enigmát szemrevételezi. Fotó: WWF

A leginkább egy klasszikus írógéphez hasonlító Enigma gépet az első világháború végén találta fel Arthur Scherbius német mérnök, ám csak jóval később, 1926-tól kezdődően kezdték el katonai célra használni. 1945-ben a német haditengerészet megannyi hajóját süllyeszttette el szándékosan a Gelting-öbölben, köztük számtalan tengeralattjárót is, hogy véletlenül se kerülhessenek a szövetségesek kezébe. Minden bizonnyal a most talált Enigma is így kerülhetett a tenger fenekére, melyet a felfedezést követően a Schleswigi Régészeti Múzeum restaurátorműhelyébe szállítottak át.

[sc name=”facebook” ]

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Benke Éva

Benke Éva

Az ifjabb nemzedék tagja, akikből még nem veszett ki a lelkesedés. Kedvelt témái leginkább a tudomány és a lifestyle területéről kerülnek ki

Ezeket olvastad már?