Hangprojektor vásárlás: Megéri? Van értelme? Milyet? Kinek jó?

Sokakban merül fel a kérdés, hogy mire jó egy hangprojektor, egyáltalán megéri-e ilyen termékre beruházni, és ha igen, akkor milyet érdemes választani. Segítünk!

Hangprojektor?

Körülbelül egy évtizede jelentek meg a hangprojektornak, vagy más néven soundbarnak nevezett eszközök az otthoni audio termékek között. A két elnevezés egyébként eredetileg nem feltétlenül ugyanazt a termékcsoportot takarta, de az idők során összeolvadt a család és most már a legolcsóbb csíkhangdoboztól a legbonyolultabb, térhangzást szimuláló készülékig mindenre mondhatjuk, hogy soundbar, vagy hangprojektor. E modellek leginkább egy gerendára hasonlítanak, tehát vékonyak, alacsonyak, viszont hosszúak. Alapvetően arra szánják őket, hogy kiváltsák a televíziók sokszor satnya megszólalást produkáló hangrendszerét. A kialakításuk révén pedig a legtöbb esetben egyszerűen és diszkréten betehetőek a televíziók elé, értelemszerűen úgy, hogy nem takarják ki a képernyő egy kis részét sem.


samsung qprojektor hw-q60r soundbar
Nem csak a házimozi, de a játék élményét is feldobja a jobb hang.

2020-ra a hangprojektorok rengeteg cég kínálatában megjelentek, és mostanra kiszorították a hagyományos, több komponensből álló, sokáig nagyon divatosnak számító házimozi szetteket. Ez persze nem igazán meglepő, hiszen sokkal kisebb helyet foglalnak, és nem nagyon kell a kábelekkel vacakolni. A választék éppen ezért mostanra hatalmasra duzzadt. A két hangszórós eszközökből álló belépőszint 5000 forint környékéről indul. A skála másik végén pedig ott figyelnek az akár 50, egyedileg vezérelt hangsugárzóval megtámogatott, számos extrát kínáló, komoly rendszerbe is köthető, több százezer forintot kóstáló szettek. A Samsung jóvoltából lehetőségünk nyílt arra, hogy több, eltérő tulajdonságú, felszereltségű és árszintű hangprojektort is kipróbálhassunk, hogy megnézzük, azaz meghallgassuk, az egyes kategóriák közti különbséget.

Van értelme?

De mindenekelőtt jöjjön a lényeg: nyugodt szívvel ki tudjuk jelenteni, hogy egy normális soundbar képes ellátni fő feladatát. Azaz lényegesen jobb hangzást produkál, mint a legtöbb, rejtett hangsugárzókra épülő televízió. Egyértelműen van értelme és létjogosultsága ennek a termékcsaládnak. De csak akkor, ha tényleg megfelelő a minőség. A tapasztalataink szerint a nagyjából 30 000 forintig terjedő belépő szintű kategóriának egyszerűen nincs nagyon létjogosultsága. Az ilyen termékek által produkált hangminőség semmivel sem jobb, mint amit a tévék kiadnak magukból és a Samsung sem gyárt ebben a kategóriában versenyzőket.

Viszont egy-egy jobb hangprojektor használata egyértelműen hozzáadott értéket jelenthet, és képes jelentősen javítani a film- vagy játékélményen.

Lényegesen nagyobb lehet a dinamika az erőteljesebb basszusoknak köszönhetően, valamint a tisztaságra is jó hatással van, hogy a hangszórók közvetlenül a nézők felé néznek. A soundbarok esetében ráadásul lehetőségük van arra a mérnököknek, hogy felfelé- illetve oldalirányba pozicionált hangsugárzókat építsenek a termékbe, ami szélesebb sztereó hangtér megteremtését teszi lehetővé. Ha csak pusztán a hangminőséget nézzük, akkor persze még mindig jobb megoldás egy hagyományos, több komponensből álló sztereó szett, de értelemszerűen nem tud vagy akar mindenki külön hangfalakat elhelyezni a szobában, illetve vacakolni a kábelek elvezetésével. Azt is muszáj viszont megjegyeznünk, hogy tapasztalataink szerint a hangprojektorok nem alkalmasak önmagukban a térhatású hangzás megteremtésére.

Már akadnak olyan soundbarok, amelyekhez egyszerűen csatlakoztathatóak szatellit hangszórók, aminek köszönhetően viszont már létrehozható a surround hangélmény.

Sok mai hangprojektor támogatja a Bluetooth technológia használatát, ennek révén vezeték nélküli úton is eljuttathatóak rájuk a hangok. Nem csak a tévékről, hanem bármilyen más kompatibilis hangeszközről, így például egy okostelefonról vagy számítógépről is.

Hangprojektor fajták

Minden egyben

A legkompaktabb, legegyszerűbben használható változatuk a hangprojektorok csoportjának azok, amelyek nem rendelkeznek különálló mélynyomóval, hanem ehelyett integrált basszussugárzókkal látták el őket. E megoldás előnye, hogy a lehető legkevesebb helyet foglalja, viszont az is tény, hogy a mély hangok nem annyira markánsak és erőteljesek. Azonban ez nem is biztos, hogy mindenkinek gondot okoz, vagy fogalmazhatunk úgy is, hogy a különálló mélysugárzóban rejlő lehetőségeket nem minden környezetben lehet kihasználni. Egy vékony falú városi lakásból bizony a mélyek megállíthatatlanul terjednek, ami a szomszédokat kifejezetten zavarhatja.

samsung qprojektor hw-q60r soundbar
Samsung HW-S60T hangprojektor

A tapasztalataink szerint a minden egyben kategóriában is lehet tisztességesen megszólaló, dinamikus, organikus hangzást produkáló termékekkel találkozni. Ilyen például az általunk kipróbált Samsung HW-S60T, amely maximális teljesítménye 180 watt. Bluetooth támogatású, és a WiFi révén akár hálózati lejátszóként is bevethető. Megkapta a cég egyedi Acoustic Beam technológiáját, amely egy tavaly bemutatott térhangzást elősegítő technológia továbbfejlesztése, ennek lényege, hogy a készülék tetejébe épített apró hangszórósorokkal szélesebb hangképet alkosson.

Hangprojektor mélynyomóval

Egy fokkal komplexebb rendszer, amikor a termék egy hangprojektorból és a hozzá általában vezeték nélküli úton csatlakozó mélysugárzóból áll. Az egyszerűbb, szimpla 2.1 csatornás modellek mellett már léteznek 5.1, vagy akár 3.1.2 csatornás, sőt akár 7.1.2 csatornás készülékek is.

Egy jó hangprojektor működési elve.
Egy jó hangprojektor működési elve.

Ez utóbbiak egyik tipikus képviselője a Samsung HW-Q900T, amely rendelkezik felfelé pozicionált hangszórókkal. Az ezek által kibocsájtott hangok a plafonról visszaverődve jutnak el a felhasználóhoz, aminek köszönhetően sokkal nagyobbnak, tágasabbnak érzékelhető a hangtér. A különálló, viszonylag nagy mélyláda pedig tiszta és gazdag basszushangzás megszólalását szavatolja.

Hangprojektor mélynyomóval és szatellit hangsugárzókkal

Az elmúlt években bukkantak fel azok a hangprojektorra épülő szettek, amelyek a különálló mélysugárzó mellett vezeték nélkül csatlakoztatható hátsó hangfalakat is tartalmaznak. E megoldás révén pedig lehetségessé válik a térhatású hangzás megteremtése. Sőt, ha a soundbar rendelkezik felfelé állított hangszórókkal, akkor akár az objektumalapú hangszabványok (Dolby Atmos, DTS:x) visszaadása is megoldott.

Egy jó hangprojektor működési elve.
Ez pedig egy teljes, háttérhangsugárzós rendszer.

E termékek egyik képviselője a Samsung HW-Q950T, amely gyakorlatilag a hangprojektor ligában az egyik csúcsot képviseli ma. Telepakolták különféle extra technológiákkal, támogatja a Bluetooth-t, és a WiFi révén akár okos otthon rendszerbe is köthető. De ennél is fontosabb, hogy a hang minősége tényleg bitang jó. A mélynyomó kis, kompakt hátsó hangszórók hatékonyan segítenek megteremteni a mozihangzás illúzióját. Mindezt pedig úgy, hogy a rendszer nem foglal sok helyet, nincs szem előtt, és nem kell vesződni a kábelekkel sem.

Végszó

Mi egyértelműen nagy támogatói vagyunk a hangprojektor termékcsaládnak az első pillanattól kezdve. E készülékek ugyanis tényleg hasznosak lehetnek, de mielőtt valaki meghozna egy vásárlási döntést, azt ajánjluk, hogy ha lehet, mindenképpen próbálja ki a saját fülével is a kinézett terméket. Már Magyarországon is van jó néhány olyan bolt, ahol ehhez adottak a feltételek, így érdemes ezeket felkeresni!

[sc name=”facebook” ]

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Ford

Ford

24 éve foglalkozik tech-újságírással a kedvenc területe az audió-videó, az okosotthon és a mobiltechnológia.

Ezeket olvastad már?