Esély a kiugrásra: programozói órák egy javítóintézetben

A Microsoft és a Digitális Tudásért Alapítvány az idén is csatlakozott a Kódolás Órája elnevezésű nemzetközi kezdeményezéshez, amelynek célja, hogy minél több diák ismerkedhessen meg a programozás rejtelmeivel. 

A december 7-től 13-ig tartott programsorozat központi eseménye egy online élményóra volt december 8-án az EMMI Budapesti Javítóintézetében, ahol a legaktívabb tíz résztvevő lehetőséget kapott arra, hogy további egy évig tanulhassa a kódolás ismereteit.


EMMI Budapesti Javítóintézetében főként tizenéves, bűnelkövető fiatalok élnek, akik többnyire másfél évet töltenek el itt, miközben iskolai oktatásban és különböző programokban vesznek részt. A Digitális Tudásért Alapítvány (a Logiscool alapítványa) szervezésében és a Microsoft támogatásával megvalósult online élménynapon a fiatalok megismerkedhettek a kódolás alapjaival a KODU nevű alkalmazás segítségével, akik közül tízen tovább folytathatják a programozást a Logiscool módszertana és tananyaga alapján. A programozást a rendezvénysorozat alatt nem csak az EMMI Budapesti Javítóintézetében élő fiatalok, hanem minden érdeklődő gyermek kipróbálhatta országszerte.

kódolás-órája
Fotó: YouTube

A december 8-i élménynapon a diákoknak az volt a feladata, hogy elkészítsenek egy játékot miután megismerkedtek a KODU 3D szoftverrel. A KODU mellesleg egy ingyenesen is hozzáférhető alkalmazás, így azoknak, akiknek megjött a kedve az alkotáshoz, a jövőben is adott a lehetősége, hogy az elsajátított tudás értelmében további játékokat is alkossanak.

A Microsoft és a Code.org már évek óta dolgozik azon, hogy felnyissa az emberek szemét: a kódolás nem csak a kiváló matekosoknak és a születetett zseniknek való, hiszen kellő kitartással és ambícióval tulajdonképpen bárkinek elsajátítható. A nemzetközi kezdeményezés egyik célja, hogy perspektívát nyújtson azoknak a gyerekeknek, akik hátrányos helyzetükből kifolyólag nem rendelkeznek jövőképpel.

[sc name=”facebook” ]

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Benke Éva

Benke Éva

Az ifjabb nemzedék tagja, akikből még nem veszett ki a lelkesedés. Kedvelt témái leginkább a tudomány és a lifestyle területéről kerülnek ki

Ezeket olvastad már?