Philips 8505

Megvizsgáltuk a Performance The One fantázianevű, Philips 8505 típusszámú 4K HDR Ambilight tévét. Tehát, hogy milyen a képe, a hangja, mi van a kezeléssel, és hogy érdemes-e megvenni. 

A Philips azzal indította útjára a közelmúltban a Performance névre hallgató családját, hogy a megfizethetőbb kategóriában is elérhetővé tegyék a vállalat exkluzív technológiáit. Így konkrétan a saját képfeldolgozó chipet, valamit az Ambilight nevű eljárást, amely dinamikus fényglóriát varázsol a tévé köré. Ennek köszönhetően született meg a The One fantázianavű, Philips 8505 típusjelzésű televízió. 

Ár

Oké, de nézzük is, hogy mi is az a “megfizethető”! Nos, a nálunk járt 58 inches modell 210 000 kemény magyar forintba kerül, aminél azért tényleg nehezen találunk olcsóbban, ugyanekkora 4K tévét. A nagy, megbízhatóbb gyártók modelljei közt legalábbis nem nagyon.

Ambilight

És azokban, de valójában a piac egyik más gyártójának a készülékében sincs benne az Ambilight technológia. E technológia lényege, hogy a hátlapon három oldalon (jobb, bal, fenn) színes LED-ek tömegét helyezték el. Ezek pedig egy világító fénygömböt hoznak létre a tv körül, kicsit úgy, mintha betennénk a készülékház mögé egy lámpát. Ettől már alapból kontrasztosabbnak érezzük a képet, de ennyivel még nincs vége a varázslatnak.

A LED-ek ugyanis az épp futó tartalomtól függően változtatják a színüket, és ezáltal a képernyő körül megjelenő fényglória is ennek függvényében módosul.

Tehát ha mondjuk egy napos mezőt látunk, akkor az alsó rész, ahol a fű van, zöld lesz, a felső, ahol az ég, kék, ahol a nap van, ott pedig lesz egy kis sárgás folt. Mindez pedig iszonyatosan látványos, hiszen tényleg másodpercről-másodperce változhat a fénybuborék, ami tényleg komoly hozzáadott értéket jelent.

Philips 8505

Mi itt a Techworld magazinnál IMÁDJUK az Ambilightot, de olyanról is hallottunk már, akinek nem jön be ez a dolog. Tehát mielőtt valaki vesz egy Ambilight technológiával megtámogatott tévét, azért nézze meg előtte élőben is!

Külső

Az ezüstös fényezésű fura talpnak, illetve az ugyanilyen színű káváknak köszönhetően a Philips 8505 a szokásosnál figyelemfelkeltőbb külsővel bír. Viszont ez egyben azt is jelenti, hogy olyan könnyen nem simul be a környezetébe, mint konzervatívabb külsejű barátai. A hátlapon van egy rakat ki- és bemenet (4 HDMI 2.0, USB 3.0, USB 2.0, optikai audió, fejhallgató, komponens, LAN, CI+), aminek köszönhetően egyszerűen rádugható külső médialejátszó, számítógép, hangcucc, füles vagy akár játékkonzol. Na és ha már itt tartunk, akkor muszáj megemlíteni, hogy a HDMI 2.1 port hiányzik róla, ez pedig kellene, hogy maximálisan ki lehessen aknázni az új generációs konzolok (új Xbox, új PS) által kínált lehetőségeket. 

Képminőség

A Philips legjobb tévéi ugye OLED technológiára épülnek, de hát az még mindig drága, itt pedig cél volt a költségek visszafogása. A cég nem foglalkozik a QLED-del, úgyhogy kézenfekvően ebbe a termékbe is egy LED LCD kijelző került. Az alkalmazott VA paneltechnológiának hála a kontraszt rendben van szemre is, és a mérések során is jó értéket kaptunk (~5100:1 natív kontraszt). A színek épkézláb beállítások mellett kifejezetten szépek, természetesek. A színpontosság nem rossz, de említett csúcstévéktől e téren is elmarad. Viszont az is tény, hogy ezt a modellt aztán végképp nem grafikai munkára szánják.

Philips 8505

A betekintési szög rendben van, hiszen invertálódás nincs, és az árnyalatok csak akkor kezdenek fakulni, hogy ha valaki kellemetlenül tág szögből (>160 fok) bámulja a képernyőt. A mozgásmegjelenítés rendben van, durva hibákat nem tapasztalni, viszont az is igaz hogy a maximális képfrissítési ráta csak 60 Hz. Vannak már olyan tévék ugyanis, amelyek ennek dupláját kínálják, azaz 120 képkockát képesek megjeleníteni másodpercenként, de ez csak a játékoknál lehet fontos és természetesen súlyos tízezrekkel dobja meg a készülékek árát is. A 4K felbontás megfelelő részletességet kínál, ráadásul a termék megkapta az Ultra Resolution nevű felskálázós eljárást. Ez valamelyest képes feljavítani az alacsonyabb részletességű anyagokat. 

Zajosodást, vagy egyéb durva képhibát nem tapasztaltunk, de ez ezen az árszinten már alapelvárás. A fényerő közepesen nagy, 580 nit, aminek köszönhetően a HDR tartalmak visszaadása látványos, igaz az OLED és QLED tévék e téren is leverik azért, viszont azok jóval drágábbak is cserébe. 

Hang

A két darab 10 wattos rejtett hangszórója nem nyújt kiemelkedő hangzásélményt. Aki a mozikat idéző megszólalásra vágyik, annak bizony muszáj lesz beüzemelnie egy hangprojektort, egy sztereó vagy egy házimozi szettet. A mélyek ugyanis nagyon hiányoznak, a hangzás emiatt eléggé vékonyka. Viszont tény, hogy a hangerővel nincs gond, és zavaró hibákba sem futottunk bele. 

Android a tévén

A Philips 8505 Performance The One a Google által fejlesztett Android TV okostévé rendszert kapta meg. Ebben több, mint 5000 alkalmazás kelleti magát, amelyek között ott figyel a Netflix, az HBO Go, a YouTube, meg a többi hasonló piszok népszerű tartalomszolgáltató app is. Akad jó néhány baba grafikájú játék is, így például az Asphalt, ami elvileg jelenthetné azt is, hogy a tv akár játékkonzolként is funkcionálhat. Viszont azért egy tévé természetesen nem egy gamer PC így ne számítsunk akadozás mentes játékélményre. Ha ezt szeretnénk, inkább csatlakoztassunk a tévéhez egy játékkonzolt.

Philips 8505

Maga az Android TV egyébként végre normálisan működik, nem fagyogat, nem lassul, nem akad. A túlzottan nagy méretű ikonok miatt még mindig kicsit kaotikus, és sokat kell lapozgatni a fontos dolgokért, de azért tragédia nincs. Magyarul is tud, és úgy általában a használatába azért rövid idő alatt bele lehet jönni. A távirányító átlagos darab, és a tévére rádugható egér, billentyűzet is, valamint egy app révén a távvezérlő egy mobillal is kiváltható. 

Kinek ajánljuk – Philips 8505

– Megfizethető Ambilght tévére vágyik

– Középkategóriás televíziót szeretne

– LED LCD televízióban gondolkodik

– Fontos a hatalmas alkalmazáskínálat

– Figyelemfelkeltő, villantós  tévét szeretne

Kinek nem ajánljuk – Philips 8505

– Belépő szintű, ultraolcsó tévét szeretne

– Fontos a tökéletes fekete és a végtelen kontraszt

– Grafikai munkára keres televíziót

– Újgenerációs konzolokon játszana

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!