Használható olcsó gamer monitor? Bezony! Philips 242E1GAEZ teszt!

Papíron ígéretes az új Philips olcsó gamer monitor, de hogy teljesít a valóságban? Megnéztük, kipróbáltuk!

Philips 242E1GAEZ

A monitoros piacon a Philips márkával kapcsolatos jogokat birtokló MMD holding a közelmúltban egy érdekes modellel lépett színre. A Philips 242E1GAEZ ugyanis egy olcsó gamer monitor, amely az előzetes információk alapján kifejezetten életképesnek tűnt. Kaptunk egy példányt kölcsön, hogy megnézzük, mit tud a valóságban.


olcsó gamer monitor

Külső

Kialakítás: Lapos, sík.
Dizájn: A viszonylag olcsó kategória nem az a terület, ahol a dizájnerek kiélhetik a bennük buzgó kreativitást. Ezek után nem igazán meglepő, hogy a Philips 242E1GAEZ meglehetősen konzervatív, semleges külsőt kapott. Persze a kávák vékonyak, de hát ez már alapelvárás azért ma. A talp eléggé ipari hatást kelt, viszont kellően stabilan tartja a képernyőt, és ez a lényeg!
Állítható magasság: 10 cm – Korrekt, hasznos.

olcsó gamer monitor
Dönthetőség: előre 5 fok, hátra 20 fok. Rendben van is.
Forgathatóság: Jobbra és balra nem forgatható, ám ez egy alapvetően nem irodai használatra szánt megjelenítő esetében nem gond.
Pivot mód: Felejtsd el!
Csatlakozók: HDMI 1.4, DisplayPort 1.2, 3,5 mm analóg audió (fejhallgató). E téren hozza a kötelezőt, de extrát nem nyújt. Tehát például nincsenek USB csatik.
Falra szerelhető: Igen. A szabványos VESA konzolok segítségével.
Méret, súly: 54x 39,8 x 18,7 cm, 6,5 kiló. Átlagos méretű és súlyú. Nem lehet gond az elhelyezése.

Képminőség

Panel: 8 bites VA panel, Edge LED háttérvilágítással (a LED-eket a keretbe építették).
Megjeleníthető színek száma: 16,7 millió. átlagos, nem kiemelkedő.
Képméret: 24 inch.
Felbontás: Full HD (1920 x 1080 képpont). Átlagos, ezen a szinten ez ma már a minimum, és végülis a látványvilág rendben van, ám tény, hogy vannak ugyanekkora monitorok, amelyek nagyobb részletességet produkálnak. Viszont azok jellemzően lényegesen drágábbak is.
Pixelsűrűség: 91,7 ppi, totál átlagos.
Képarány: 16:9, átlagos, ez a leggyakoribb megoldás.
Képfrissítési ráta: Kezdődnek az izgalmak! A képfrissítési ráta 48 Hz – 144 Hz között alakul, ami nagyon fontos információ a játékosoknak. Hiszen ez az adat arról tájékoztat, hogy másodpercenként hány képkocka jeleníthető meg. Itt írtunk részletesen erről. A 144 Hz bár messze van a legjobb értékektől (350 Hz), viszont jelentősen felülmúlja az átlagos megjelenítőket (60 Hz).

olcsó gamer monitor
FreeSync, G-Sync: Az AMD FreeSync dinamikusan változó képfrissítési ráta funkciót támogatja. Ez azt jelenti, hogy mindig annyi képkockát jelenít meg, amennyi a csatlakoztatott hardverből érkezik. Ezáltal elkerülhető a duplikálódás, és a képtörés. Játékosoknak hasznos funkció, és jól is működik. Remek, hogy már egy olcsó gamer monitor is tudja ezt a funkciót!
Mozgásmegjelenítés: Teljesen jó. Utánhúzás, akadozás, villódzás sincs.
Válaszidő: 1 ms. Kiemelkedő!
Input lag: A méréseink szerint bemeneti késleltetés csupán 13,8 ms. Szuper érték, de szintén a játékosoknak lehet lényeges.
Maximális fényerő: 350 nit. Otthoni/irodai környezetben elég, még ha nem is kiemelkedő.
Minimális fényerő: 17 nit. Kellően alacsony ahhoz, hogy akár tök sötétben is lehessen használni a monitort, anélkül, hogy zavaró lenne mondjuk egy mellettünk pihenő ember számára.
HDR: Nem támogatott, ami nem tragédia (persze azért attól még király a HDR).
Maximális valós kontraszt: A méréseink szerint 4357,2:1 a natív kontraszt, ami remek eredménynek számít. És a kontrasztosság „szemre” is teljesen rendben van.
Színpontosság: E téren átlagosan teljesít. Azaz a színek szépnek és valósághűnek tűnnek, irodai alkalmazásokhoz, levelezéshez és videózáshoz gond nélkül megteszi. De a műszeres mérések alapján a színpontossággal vannak kisebb problémák, emiatt grafikai munkára nem ajánlott.
Színtérlefedettség: 107,7% sRGB színtér. Ez totál átlagosnak számít ebben a szegmensben.
Betekintési szög: Jó, 160 fok környékéről már érzékelhető az árnyalatok fakulása, de egy ívelt monitort úgy sem onnan kell nézni.
Felhősödés: A fényerő eloszlása szinte teljesen homogén, így felhősödés, foltosodás nem tapasztalható a hétköznapi használat során.

Hang

Hangrendszer: A monitoroknál nem általános, de egyre gyakoribb az integrált hangrendszer. A Philips 242E1GAEZ olcsó gamer monitor két darab 3 wattos beépített hangszóróval rendelkezik
Hangminőség: Az remek jó, hogy van saját audió rendszere a terméknek, hiszen ez nagyon jól jöhet, ha nincs a kéznél semmilyen külső soundbar, hangfal stb. Ám ettől függetlenül tény, hogy a hangminőség nem váltja meg a világot. Az megszólalás erőtlen, steril, dobozhangú. A basszusok érzékelhetetlenek, dinamika nincs, a sztereó is hiányzik. Videóra, filmezésre és játékra megteszi így is, ám zenehallgatásra már nem.
Hanghibák: Nincsenek. Zúgás, búgás, sistergés felejtős.
Külső hangrendszer ajánlott: Igen, nagyon is.

Kezelés

Grafikus kezelőfelület: Nagyon jól használható, átlátható, a felépítése logikus, jól is néz ki.
Magyarul tud: Nem sikerült rávenni, hogy magyarul is kommunikáljon, de ezt azért túl lehet élni.
Távirányító: Nincs.
Kezelőpanel: A készülékházon található, könnyen elérhető, a használata hamar megszokható.

Ár

Philips 242E1GAEZ – 180 euró (~65 000 forint). Még csak mostanában fog megérkezni a magyar boltokba. A tudásához képes az ára teljesen jó.

Kinek ajánljuk – Philips 242E1GAEZ

– Játékra keres egy megfizethető monitort
– AMD FreeSync kompatibilis gépe van
– Sokoldalú monitorra vágyik, ami alkalmas lehet filmezésre, munkára is
– Megelégszik a viszonylag kisebb képátlóval

Kinek nem ajánljuk – Philips 242E1GAEZ

– Villantós, ultradizájnos gamer monitort keres
– NVIDIA G-Sync kompatibilis gépe van
– Ívelt monitort szeretne
– Nem tudná kihasználni a játékos extrákat

Még több információ a Philips 242E1GAEZ monitorról a termék hivatalos weboldán

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Ninja

Ninja

Igazi techninja, aki mindenhez is ért. De leginkább a tévék piacán van otthon, az ország egyik legjobban felkészült tévétesztelőjét tisztelhetjük benne.

Ezeket olvastad már?