Marsi robotkutya lehet a vörös bolygó új vendége

A marsi robotkutya adottságai mellett szól, hogy a hagyományos holdjárókkal szemben nehezebb terepeken is képes vizsgálódni. 

A kutyaszerű robot több szempontból is igen hasznos lenne a Mars felszínének vizsgálatában, elsősorban azért, mert alkalmas lehet nehezebb területek feltérképezésére is. Mivel a holdjárókat hagyományosan egyenes terepre tervezték, nagy gondot jelent azon helyeknek a vizsgálata, amelyek bár tudományos szempontból izgalmasak, bejárhatóság szempontjából azonban igen nehézkesek.


A marskutya mozgása lényegesen jobban passzol a Mars viszontagságos terepéhez: összehasonlításképpen a most is üzemelő Curiosity  0,14 kilométer per órás sebességgel járja a vörös bolygót, míg a kutyaszerű robot a teszteken 5 kilométert tett meg óránként. A szerkezetet egyébként A NASA/JPL-Caltech az Amerikai Geofizikai Egyesület éves ülésén mutatta be.

robotkutya
Gif: Live Science

Szakértők szerint a marsi rendszer üregeiben és barlangjaiban akár az élet jelére is bukkanhatnak, ráadásul a későbbiek folyamán fontos szerepet tölthetnek be, hiszen természetes menedékként is szolgálhatnának az emberek számára.

A robotkutya úgy lett kifejlesztve, hogy a LIDAR (lézer alapú távérzékelés) segítségével képes legyen három dimenzióban is feltérképezni a környezetét. A robotot ráadásul a mesterséges intelligencia is segíti, amellyel képes megkülönböztetni azokat az objektumokat, amelyek érdekesek a kutatók számára, azoktól, amelyek ebből a szempontból nézve haszontalanok.

A Boston Dynamics kutyarobotja már sokak számára ismerős lehet, és nem kizárt, hogy a belőle kifejlesztett Au-Spot komoly előrelépést jelent a vörös bolygó felkutatásában.

[sc name=”facebook” ]

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Benke Éva

Benke Éva

Az ifjabb nemzedék tagja, akikből még nem veszett ki a lelkesedés. Kedvelt témái leginkább a tudomány és a lifestyle területéről kerülnek ki

Ezeket olvastad már?