Bemutatjuk a Philips egyedi, Ambilight technológiáját, amely állandóan változó fényglóriát varázsol a tv köré. Jó ez? Ha igen mire, mikor és kinek?

A Philipsnek sikerült az, amiről a legtöbb tévégyártó csak álmodhat! Bő tizenöt éve a vállalat előállt egy olyan egyedülálló technológiával, amely szó szerint rávilágította a figyelmet a cég televízióira. Ez az Ambilight, amely folyamatosan fejlődik, és ma is megtalálható a cég készülékeiben. Megnéztük, hogy hol tart ma ez az eljárás, mire és miért jó, mik az előnyei és hátrányai.

Ambilight

Fénygömb a tv körül

Az Ambilight lelke az a színes LED sokaságából álló speciális füzér, amelyet a televízió hátuljára, vízszintesen és a két oldalt helyeznek el. Ezek a diódák bekapcsolt állapotban egy rendkívül látványos fénygömböt teremtenek a képernyő köré.

Előnyök

Figyelemfelkeltő: Mindez már önmagában iszonyúan jól néz ki, hiszen a néző nem pusztán a képernyőt látja, hanem egy olyan képernyőt, melyet egy viszonylag nagy fényglória övez. Emiatt egy Ambilight eljárással felvértezett televízió, már önmagában alkalmas arra, hogy felkeltse a figyelmet, elvarázsolja a vendégeinket.

Ambilight
Kontraszt: További előny, hogy ezáltal néző kontrasztosabbnak érzi a képet, és emiatt úgy tűnhet számára, hogy ilyen televíziók képminősége is jobb, ragyogóbbak, élettel telibbek a tónusok.
Szemkímélő: A Philips szerint az Ambilight ellensúlyozza a képernyők vibrálását, emiatt a szem kevéssé fárad el. Viszont az az igazság, hogy a mai modern tévéknél a tapasztalataink szerint ettől egyébként sem kell tartani….

Ambilight módok

Az Ambilight technológia és szolgáltatás többféle üzemmódban használható a mostani televíziókon, lássuk ezeket!

Dinamikus: Kétségkívül ez a leglátványosabb, hiszen ilyenkor a fényglória egyes részleteinek színe az éppen futó tartalomtól függően változik. Tehát ha például egy napsütötte pipacsos mezőt látunk, akkor a fénygömb alsó része zöld lesz, némi pirosas beütéssel, a felső része (ahol az ég van) kék, ahol pedig a nap látható, ott lesz egy masszívabb sárgás zóna. És persze mindez akár pillanatról-pillanatra változhat, ami gyakorlatilag megnöveli egy ilyen fénybuborékkal a képernyő méretét.

Ambilight
Zenére változó: Az is megparancsolható, hogy a fények a zene ütemére villódzanak, ami remek lehet egy házibuliban, és igazi diszkóhangulatot teremt a szobában.
Folyamatosan változó: Bekapcsolható, hogy a LED-ek a színskálán végighaladva változtassák a szinüket lassan.
Homogén: Arra is van lehetőség, hogy a készülék állandóan ugyanabban a színben, egy meghatározott fényerőn világítson. Ennek köszönhetően tehát akár szórt fényt biztosító lámpaként is használható.
Kikapcsolva: Természetesen amennyiben valaki úgy gondolja, hogy nincs szüksége a fénygombócra, akkor egy gombnyomással ki is kapcsolhatja.

Ár

A valószínűleg senkit sem fog meglepni, hogy a LED-ek, és a kifejlesztett technológia sincs ingyen, úgyhogy az Ambilight nem található meg a legolcsóbb kategóriában, ahol minden fillér számít. Sőt, az is igaz, hogy régebben az Ambilight funkcióval felvértezett tévék rémesen drágák voltak.

Azonban mostanra a gyártó rendesen lenyomta a gyártási költségeket, így előfordul, hogy egy-egy ilyen modell még olcsóbb is, mint az ugyanolyan méretű és felbontású “hagyományos” társai. Ennek köszönhetően az Ambilight már megjelent a megfizethető árú középkategóriában is. Tökéletes példa erre az általunk is bemutatott Philips 8505 Performance The One tv.

Jó az Ambilight?

A végére hagytuk a lényeget! Jó az Ambilight? Van értelme? Nos, mi az első pillanattól kezdve nagy rajongói vagyunk az eljárásnak. Szóval a válaszunk egyértelműen IGEN! A fényglória egy szuper szolgáltatás, nagyon jól működik, abszolút hozzáadott értéket jelent. Több olyan embert is ismerünk, aki kizárólag emiatt a technológia miatt tart ki a márka mellett, és vásárol időről-időre Philips tévét. Természetesen előfordulhat, hogy valakinek ez nem jön be, ezért a vásárlás előtt mindenképpen kötelező élőben is megnézni egy ilyen terméket!

Kinek ajánljuk – Philips Ambilight tv

– Figyelemfelkeltő tévét szeretne
– Tetszik neki a fénybuborék
– Extra látványt akar
– Szereti a különleges dolgokat
– Sokat bulizik otthon

Kinek nem ajánljuk – Philips Ambilight tv

– Nagyon olcsó, belépő szintű tévét keres
– Nem hiányzik neki a fénygömb
– A visszafogott tévék híve

Még több információ az Ambilight technológiáról a Philips weboldalán

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!