Németország engedélyezte a Huawei Technologies számára is, hogy teljeskörűen részt vehessen az ország 5G-hálózatának kiépítésében. 

A Wall Street Journal számolt be arról, hogy a német szövetségi kormány jóváhagyott egy olyan törvényjavaslatot, amely minden beszállítóra egyformán vonatkozó szigorú biztonsági követelményeket támaszt az 5G-kiépítésében, ezzel lehetőséget adva a Huawei Technologies számára is, hogy teljes mértékben részt vehessen ebben.  A törvényjavaslatot még parlamentnek is meg kell szavaznia.

Amikor a német kormány a hónap elején benyújtotta a törvénytervezetet, Horst Seehofer német szövetségi belügyminiszter azt mondta, hogy a kormány olyan jogi megoldásra törekedett, amely kezeli a hálózatbiztonsági aggályokat, ugyanakkor nyitva tartja a piacot a versenyképes technológiák előtt.

Miután a Huawei az USA-Kína közti feszültségek egyik fő tűzvonalába került, a vállalat eredményei is megsínylették ezt, többek között több ország is jelezte, hogy nemzetbiztonsági okokra hivatkozva nem engedi, hogy a Huawei részt vegyen az országa 5G-hálózatának kiépítésében. Az Egyesült Államok már bő egy éve próbálja aláásni a Huawei működését arra hivatkozva, hogy biztonsági kockázatot jelent, ha a kínaiak építik ki az újgenerációs hálózatot.

huawei-németország
Fotó: Bank Info Security

A téma kapcsán fejszámolgatásba kezdtek a szakemberek, hogy mennyit bukna Európa, ha az egész kontinenst huaweimentesítenék: az Oxford Economics piackutató cég tanulmánya szerint Európa jelentősen lemaradna, ha a kínai vállalatot száműzné, hiszen a Huawei jelenleg az egyik legnagyobb beszállító az európai országokban.

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!