Fotó: Index

Légybuger vagy szöcskesaláta? Ettől még messze vagyunk, ám az tény, hogy ez az egészen apró állatfaj lehet a jövő tápláléka. Ezt mutatja, hogy a világ legnagyobb rovarfehérje-farmján hamarosan fekete katonalegyek milliárdjait tenyésztik majd.

A rovarfehérje-farmok felépítése nagyban hasonlít a hagyományos gazdasághoz, és bár egyelőre egy kevésbé elismert mezőgazdasági tevékenység, az, hogy a tőzsdén jegyzett Archer Daniels Midland (ADM) nevű élelmiszerfeldolgozó óriás és a francia InnovaFeed bejelentette, hogy 2021-ben elkezdik építeni a világ legnagyobb rovarfehérje-feldolgozóját, sokak számára hathat ösztönzőleg.

Az ADM és az InnovaFeed azt tervezi, hogy a fekete katonalégyből több milliárd példányt fog tenyészteni az Illinois-beli Decatour városában, amelyből szakértők szerint a jövőben széleskörben elfogadott állati eredetű táplálék lehet. A különleges rovar lárvája jószerével mindent elfogyaszt – még a nem komposztálható ételmaradékok sem okoznak neki problémát -, és százszor több fehérjét lehet kinyerni belőle, mint a hagyományos állatieledel-forrásokból.

Fotó: Forbes

Az óriási beruházással hatalmas lendületet kaphat a globális rovarfehérje-gyártás, amely mellett szól, hogy nagyban csökkenthetné a nagyüzemi állattartás karbonlábnyomát. Példaképpen: napjainkban egyetlen kilogramm marha- és bárányhús előállításához nyolc, egy kiló sertéshúshoz négy, míg a csirkehúshoz 1,6 kilogramm gabona szükséges.

Még érdekesebb, hogy a rovarfehérje-farm koncepciója az elmúlt évben olyan nagyvállalatok figyelmét is megragadta, mint a  McDonald’s, a los angelesi Upfront Ventures befektető cég, sőt, még a Robert Downey Jr. tulajdonában álló Footprint Coalition is látott benne fantáziát, és jelentős összeget fektetett az ipar további növekedésébe.

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!