3000. marsi napját töltötte a NASA Curiosity nevű robotja, amely leszállása óta folyamatosan kutatja a vörös bolygó felszínét. 

2021. január 12-én töltötte el 3000. marsi napját a marsjáró, amely még 2012. augusztus 6-án landolt a Marson, olyan manőverrel, amire korábban csak szimulációban volt példa: 21 ezer km/h-s sebességről lassított le úgy, hogy a legkisebb sérülés nélkül ért földet a Gale-kráterben.

A NASA a Curiosity egyik legújabb panorámaképével ünnepelte a marsjáró 3000. napját.  A fotó összeállításához szükséges 122 felvétel 2020. november 18-án készítette a robot fő szeme, a Mastcam nevű kamera: a képen a Mount Sharpot körülölelő, 154 kilométer átmérőjű Gale-kráter északi pereme látható, emellett pedig a Mount Sharp rétegei is remekül kivehetőek, melyeket az egykori folyók és tavak alakítottak ki évmilliárdokkal ezelőtt.

curiosity
Már fotó: Nasa

Már több, mint 8 földi éve kutatja hát a Curiosity a vörös bolygót, a 17 kamerával felszerelt marsjáró pedig a mai napig küldözgeti haza a korábban sohasem látott minőségű fotókat a Marsról.

A robot legfőbb küldetései között a vörös bolygó geológiai és éghajlati vizsgálata, a víz nyomainak felkutatása és végső soron annak a felderítése szerepel, hogy a Marson létezhetett-e valaha is élet. Egy másik marsi űrszondával, az Opportunity-vel a marsi viharok következtében 2018 augusztusa óta már nincs kapcsolat.

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!

ForrásNASA.gov