A Xiaomi hivatalos állásfoglalást adott ki, miután Amerika feketelistára tette a vállalatot – az amerikai befektetőknek ki kell szállniuk belőle. 

Donald Trump napokon belül leköszön az amerikai elnöki székből, de az utolsó napjai alatt az amerikai kormány feketelistára tette a Xiaomit. Egyelőre nem teljesen ugyanarra, mint a Huawei-t.

Amerika szerint a Xiaomit a kommunista kínai hadsereg irányítja, ezért az amerikai befektetőknek ki kell szállniuk a cégből. Amerika eddig 35 céget vett fel arra a listára, amelyen a szereplő vállalatokat szerintük a kínai hadsereg irányít. Ezen van a legnagyobb kínai chipgyártó, a SMIC is, valamint a Huawei.

A Xiaomi tehát befektetési korlátozás alá esik innentől kezdve, az amerikai befektetőknek pedig minden tőkéjüket ki kell vonni a cégből november 11-ig.

A Xiaomi – amit tavaly a felhasználók inkognitó módban való böngészési előzményeinek rögzítésével vádoltak – a világ harmadik legnagyobb okostelefon-gyártója jelenleg, de hamarosan megelőzheti a Huawei-t, amelynek a helyére pályázik Európában is.

A Xiaomi hivatalos állásfoglalása szerint ahol a vállalat működik, ott mindig együttműködnek a helyi hatóságokkal, és a helyi törvényeknek megfelelően üzemelnek. A szóvivő szerint a kínai hadsereg nem birtokolja, nem irányítja a Xiaomit, sőt, befolyással sincs rá.

A Xiaomi jelenleg is azt mérlegeli, hogy milyen hatásai lesznek az intézkedéseknek.

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!

Fotó: SCMP, TechNode