A PC-gyártók összességében örülhettek a 2020-as év nehézségeinek. 

A Canalys, a Gartner és az IDC elemzőcégek mind kiadták a PC-s piacra vonatkozó jelentésüket. Ezek alapján a világjárványnak örülhettek a PC-s gyártók, ugyanis megugrottak az eladásaik, 2020-ban és annak negyedik negyedévében egyaránt.

A Canalys 297 millió eladott PC-ről beszél, ami éves szinten 11,9 százalékos növekedés. Az IDC 302 milliót és 13,1 százalékos pluszt említ, a Gartner pedig pesszimistább, 275 milliós eladást és 5 százalékos növekedést jelez. Azonban mindhárom érték a szektor legmagasabb növekedését jelenti az elmúlt 10 évre vonatkozóan.

Ha csak a negyedik negyedévet nézzük, akkor az éves növekedés már 26,1, 25,4 vagy 10,7 százalék, attól függően, hogy melyik elemzőcéget kérdezzük.

A szakértők szerint a távmunka, a távoktatás, a mozik bezárása és a kijárási korlátozások eredményezték azt, hogy ennyire felpörgött a PC-s piac, a hardvereladások, a webkamerák, perifériák, gamertermékek, tévék eladásai, továbbá a streamingszolgáltatások népszerűsége.

A Canalys szerint egyébként a laptopok húzták előre a PC-s piacot, az asztali gépek eladásai igazából csökkentek. Ami pedig a gyártókat illeti, a Lenovo volt a legsikeresebb. Piaci részesedés terén a HP, a Dell, az Apple és az Acer követte, majd hatodik az ASUS.

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!

Fotó: TechRadar