Veletek is előfordult már, hogy zombiként ébredtetek és bármit megadtatok volna, hogy egy kis kávéhoz jussatok? Velünk ez gyakorta megesik, ezért is örültünk annyira, amikor a Sencor egy automata kávéfőző masinával lepett meg minket, amit íziben le is teszteltünk. 

Nemcsak a reggeli lökethez jön jól egy kis koffein, hanem az ebéd utáni kajakóma és a délutáni punnyadás elűzéséhez is. Lényeg a lényeg, a kávé a legjobb koffeines nedű a világon, amelyet milliók (milliárdok?) fogyasztanak napi szinten, ráadásul a minőségi kávéfőzők már nem csak az éttermek és kávézók kiváltságai. Mi a Sencor SES 9200CH automata kávéfőzőt teszteltük, amiről kendőzetlenül elmondjuk, hogy mit is gondolunk.

A kávéőrlés művészete

Az automata kávéfőzők hatalmas előnye, hogy majdnem mindent megcsinálnak helyettünk, cserébe viszont jó drágák. Hogy mit értünk minden alatt? Az első és legfontosabb, hogy az automata kávégépekben beépített kávédaráló van, így ezek a masinák nem csak arra vannak, hogy lefőzzék az előre őrölt bolti kávét, hanem, hogy a kávébabot ledarálva friss kávét varázsoljanak a csészéinkbe.

A Sencor masinájában is egy beépített kávédaráló ügyködik, amelynek kávétartályába akár 150 g kávébabot is beletölthetünk, sőt mivel a daráló öt különböző fokozattal is rendelkezik, csak rajtunk áll, hogy milyen méretű őrleményből szeretnénk készíttetni a kávénkat. (Ez nagyon fontos funkció, hiszen ettől is függ a kávé íze.). Mellesleg a Sencor gépénél külön extra az állítható kávéerősség és a Thermoblock fűtőrendszer, amely képes szabályozni a víz hőmérsékletét. (Egy espresso készítéséhez például a 90 °C az ideális hőmérséklet.)

sencor kávéfőző

Magas nyomás = minőség (?)

A Sencor masinája akár 19 bár nyomásra is képes a tökéletes kávé íz eléréséhez, ami igen jól hangzik, főleg ha tudjuk, hogy a legtöbb otthoni automata csupán 15 bar nyomással dolgozik. Sokan azért választanak nagyobb nyomású kávét, mert úgy gondolják, hogy „minél nagyobb a nyomás, annál jobb a kávé” – csakhogy ez nem teljesen így van.

Mivel az otthoni kávéfőzők rezgőszivattyúkat használnak – ellenben a professzionális kávéfőzők méregdrága megoldásaival -, így a gépben a nyomás nem állandó. A kávék minőségében 9 bar felett már nincs érdemi változás, tehát ha a nyomás nem csökken ezen szint alá, akkor már nyert ügyünk van. Ennek fényében a Sencor 19 bar „teljesítménye”, inkább csak egy jól hangzó marketingszöveg, aminek túl nagy jelentősége nincs. Egy automata kávéfőző megvásárlásánál az a lényeg, hogy 9 bar alá ne menjünk, ellenkező esetben a víz csak átfolyik a kávén, miközben az íztelen marad.

Pofonegyszerű használat, harmonikus design 

A SES 9200CH automata kávékészülék alapvetően letisztult és elegáns kinézetű, karcsúsított formájának köszönhetően pedig egy normál konyhapulton is kényelmesen elfér, ellentétben a batár nagy kávéfőzőkkel. A kellemes megjelenés mellett fontos kiemelni, hogy kisebb és nagyobb csészékben is készíthetünk vele koffeines nedűt, mivel a készüléknek állítható a kávé / víz kifolyója.

A kávégép használata tulajdonképpen faék egyszerű, hiszen egy színes LED érintőkijelzőn választhatjuk ki, hogy milyen kávéra fáj éppen a fogunk: egy erős feketére, egy Americano-ra, esetleg csak a melegvíz-funkcióra van szükségünk, mert teát készítünk?

sencor-kávéfőző
Fotó: Sencor

Igényel törődést, de nem viszi túlzásba

Bár ahogy fentebb is említettük, az automata kávéfőzők a kávé darálásától a tej habosításáig, szinte mindent megcsinálnak, olykor-olykor nekik is szükségük van egy kis segítségre – például a tartály ürítésében, ha az tele lett kávézaccal. Nincs ez másképpen a Sencor gépénél sem, ahol a LED-kijelzőn jelennek meg a hibaüzenetek, például ha kevés a víz, vagy a kávébab az ital lefőzéséhez. Külön könnyebbség, hogy a Sencor legtöbb alkatrésze mosogatógépben is mosható, sőt vízkő eltávolító és automatikus öntisztító funkciója is van. Mindezek ellenére a hosszantartó használat érdekében érdemes megakadályozni a kávémaradékok lerakodását és a penész kialakulását.

sencor-kávéfőző
Fotó: Sencor

Mennyi az annyi 

Bár a korábban nagyon drága, félmilliós kávégépek ára valamelyes csökkent, egy automata kávéfőző megvásárlása még manapság sem kis költség, így csakis akkor érdemes rá áldozni, ha valóban ki is használjuk a teljesítményét. Ha naponta mondjuk több, mint 5 csésze kávét fogunk főzni, akkor már el lehet gondolkodni egy automata gépen is, ám kisebb fogyasztás esetén bőven megfelelő egy karos vagy egy kapszulás készülék is (hogy a kotyogóst már ne is említsük).

A Sencor SES 9200CH automata kávéfőző piaci ára 139 990 forint, amivel se lefelé, se felfelé nem igazán lóg ki a hasonló tudású kávéfőzők sorából. Ez a gép alapvetően azoknak lehet jó választás, akik hajlandóak zsebbe nyúlni, hogy a legkisebb energiabefektetéssel friss és minőségi kávét fogyaszthassanak, de emellett olyan kisebb irodákba is kielégítő alternatíva lehet, ahol bár rendszeresen kávéznak, mégsem akarnak sok százezret kiadni egy professzionális kávémasináért.

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!

Teszt áttekintő
Külső
Tudásszint
Ár/érték