Kép: Techeblog

Már önmagában az is nagy dolog, hogy egy repülőgép modell ilyen tempót megy, de különösen kiemelkedő annak tükrében, hogy mindezt motor nélkül tette. 

Vitán felüli, hogy a repülőgép modell nagyszerű dolog tud lenni, nem is csoda, hogy rengeteg elhivatott ember rajong érte. Az egészen egyszerű, párezer forintos daraboktól kezdve egészen a sugárhajtású gépekig, számtalan formában és méretben találkozhatunk velük. Ezúttal egy olyan keltette fel az érdeklődést, ami úgy repült 882 km/h-val, hogy semmiféle szerkezet nincs benne, ami vinné előre. Se motor, se sugárhajtómű, hanem pusztán a természetben jelenlévő folyamatokra támaszkodva marad a levegőben, és nyeri a magasságot. A jelenlegi, rekorddöntő repülést mozgókép is rögzítette, de nyugodtan ki lehet hagyni, mert a legérdekesebb pillanata az, amikor egy ember a dudáló szélbe a levegőbe juttatja.

A korábbi rekord sem volt egyébként sokkal kevesebb, hiszen 877 km/h-t sikerült akkor elérni. A mostani repülés 2021. január 19-én történt a kaliforniai Parker Mountain hegyei között, és az elért sebesség a vitorlázórepülők között igen jól ismert lejtőszélnek köszönhető. A lényege az, hogy nagyon vízszintes irányú légmozgásnál a szél felfut a hegyoldalon, ezzel emelve a repülőgépet. Hozzá kell tenni, a valódi motor nélküli repülésben a lejtőszél nem jelenti azt, hogy a termikus repüléshez képest jóval nagyobb tempóban szeli a gép a levegőt.

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!