A Microsoft nemrégiben bejegyzett szabadalma egy olyan intelligens chatbot lenne, amely egy adott személyhez kötődő információkból épülne fel. 

Ha néztétek a Star Warsot, akkor bizonyára ti is tudjátok, hogy George Lucas univerzumában  a halál nem végleges, hiszen a Jedi az Erőnek köszönhetően vissza tud térni szellemként. Ugyanakkor nem a Star Wars az egyetlen alkotás, amely ezt a témát járja körül: ilyen például a Black Mirror második évadának Mindjárt jövők című epizódja is, amely azzal kezdődik, hogy egy fiatal pár férfi tagja halálos autóbalesetet szenved. Hogy szerelme el tudja viselni  a férfi hiányát, a csúcsmodern technikának köszönhetően életre kelti elhunyt párját, vagyis annak android-mását. Mint sok más Black Mirror rész, ez az epizód is szkeptikusan közelíti meg a jövő technológiáit, arra keresve a választ, hogy képes-e a mesterséges intelligencia pótolni az emberi tényezőt.

microsoft-chatbot
Black Mirror: Mindjárt jövök című epizódja Fotó: Nerdist

A Microsoft szabadalma is ezzel próbálkozik meg: az Independent szerint a chatbotnak az lenne a különlegessége, hogy az elhunyt személyhez kötődő hangfájlokból, képekből, üzenetekből, stb. építené fel magát, mindezt nem csak hang, hanem akár kép formájában is. Ezzel a technológiával arra is lenne lehetőség, hogy maga az ember hozzon létre saját magáról egy mesterséges másolatot, megőrizve magát az utókornak.

Természetesen nem ez az első alkalom, hogy ehhez hasonló technológia kifejlesztésével próbálkoznak, és fontos megemlíteni, hogy bár számos etikai kérdést is felvet ez az egész, a Microsoft chatbot egyelőre még csak szabadalom, így közel sem biztos, hogy az említett formában meg is tud majd valósulni.

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!