Visszább vett a mesterséges intelligencia: Maia nem sakkozik jobban, mint egy ember

A Maia névre keresztelt mesterséges intelligencia úgy sakkozik, mint egy ember, és nem úgy, mint egy szuperokos számítógép.

Garri Kaszparov 1985-ben lett sakkvilágbajnok, majd két évtizedet követően ő volt a világ legjobb játékosa. Volt azonban valaki (egészen pontosan valami), ami még a világhírű orosz sakkmestert is maga mögé utasította: ő volt az IBM szuperszámítógépe, a Deep Blue.


A sajtó az eset után azonnal riadót fújt a közelgő gépkorszakra, és az emberit meghaladó gépi intelligencia dominanciájáról beszélt. Hogy ez eljött-e vagy sem, azt mindenki döntse el maga, mindenesetre az tény, hogy jó ideje a profi sakkozók se képesek felvenni a versenyt a mesterséges intelligenciával. Ennek apropóján egy kutatócsoport olyan MI-vel működő programot hozott létre, amely nem alázza szanaszét az embert.

maia mesterséges intelligencia
Kaszparov vs. Deep Blue Fotó: WIRED

A Maia nevű mesterséges intelligencia nem lép mindig tökéletesen, és nem verhetetlen, hiszen arra törekszik, hogy a lehető „legemberibb” lépésekkel játsszon, és „emberi aggyal” gondolkodjon. A kutatók a DeepMind AlphaZero-ján alapuló, nyílt forráskódú Leela rendszert használták a különleges szoftver megalkotásához, amely több szinten is képes játszani a kezdőtől egészen a profiig.

Maia december óta elérhető a lichess.org sakkoldalon, ahol óriási népszerűségnek örvend, olyannyira, hogy már az első héten több mint 40 000 meccset játszottak ellene.

[sc name=”facebook” ]

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Benke Éva

Benke Éva

Az ifjabb nemzedék tagja, akikből még nem veszett ki a lelkesedés. Kedvelt témái leginkább a tudomány és a lifestyle területéről kerülnek ki

Ezeket olvastad már?