Január 28-án volt az adatvédelem nemzetközi napja, amely adataink védelmére, és az ehhez kapcsolódó ismeretek fontosságára hívja fel a  figyelmünket. 

2020 minden szempontból formabontó év volt, már csak azért is, mert az életterünk még inkább az online térbe helyeződött át. A megnövekedett digitális jelenlét kiváló alkalmat kínált a kibertámadóknak, amelyek során illetéktelen kezekbe kerültek a felhasználók érzékeny adatai.

Az adatvédelem nemzetközi napja alkalmából biztonsági szakemberek osztanak meg velünk olyan praktikákat, amelyek megfogadásával sokat tehetünk saját magunk és adataink biztonsága érdekében.

Ne hanyagoljuk el az adatvédelmi beállításokat!

Időnként érdemes átnézni a különböző webes szolgáltatások és közösségi média fiókok biztonsági és adatvédelmi beállításait, mert általában rendszeresen frissítik, bővítik őket.  A közösségi oldalakon szánjunk időt arra, hogy beállítsuk, hogy csak az ismerőseink láthassák a posztjainkat – ha van rá lehetőség, készíthetünk egyedi listákat is, például a tágabb ismerősi és a szűkebb, közeli baráti körünkről.

Arra is érdemes odafigyelni, hogy olyan tartalmakat tegyünk közzé, osszunk meg és csak úgy szóljunk hozzá mások posztjaihoz, hogy azok ne hozhassanak minket kínos helyzetbe még az eredeti környezetből kiragadva sem.

Sose becsüljük le a jelszavak jelentőségét!

Hajlamosak vagyunk elbagatellizálni az egyedi és erős jelszavak jelentőségét, pedig ezekkel nagyban megnehezíthetjük, hogy illetéktelen személyek feltörjék a fiókjainkat, és többek között a személyes vagy akár banki adatainkhoz hozzáférjenek.

Érdemes megnéznünk a legrosszabb jelszavak toplistáját, melyben remek példákat találhatunk arra, hogy milyen jelszót ne válasszunk. A jelszó hosszát illetően jó, ha tudjuk, hogy jelenleg 12 karakter felett ugrik egy nagyságrendet a feltöréshez szükséges idő. Minden fiókunkhoz más kódot adjunk meg, és kerüljük a hozzánk köthető szavak, információk (pl. kisállatunk neve, születési dátumunk) használatát. Ahol pedig lehet, használjunk többfaktoros hitelesítést is, amely plusz védelmi réteget ad a fiókjaink számára.

adatvédelem
Fotó: Information Age

Óvakodjunk a kíváncsiskodó alkalmazásoktól!

Adatvédelem szempontjából nagyon fontos, hogy időnként átnézzük az eszközeinken futó alkalmazásokat, és felülvizsgáljuk, hogy melyek azok, amiket már nem használunk. Fontos, hogy ezeket az alkalmazásokat ne csak eltávolítsuk a telefonunkról, de a hozzájuk kötődő fiókot is töröljük – az összes rólunk tárolt információval együtt.

A még használatban lévő appok esetében pedig figyeljünk arra, hogy rendszeresen frissítsük azokat, illetve kapcsoljuk ki az olyan adatgyűjtő funkciókat, mint például a helymeghatározás, amikor a program éppen nincs használatban. Az alkalmazások letöltése vagy frissítése előtt nézzük át, hogy pontosan mihez kérnek hozzáférést.

Óvatosan az e-mailekkel!

A koronavírus óta még inkább megnövekedtek a hiszékenységet kihasználó adathalász e-mailek, amelyek megkereshetnek minket egy ismert, megbízhatónak tartott szolgáltató nevében (bankok, hivatalok, csomagküldő szolgálatok, közösségi média felületek), vagy valamilyen csalit, például pénz nyereményt vagy műszaki cikket kínálva.

 Ne feledkezzünk meg a vírusvédelmi szoftverekről!

Sok bosszúságtól kímélhetjük meg magunkat egy naprakész, modern vírusvédelmi szoftver használatával. Lehetőleg olyan programot válasszunk, amelynek van adathalászat elleni funkciója is, így védve leszünk azon káros weboldalak ellen, amelyek célja különböző érzékeny adatok eltulajdonítása. Érdemes ismert gyártók termékei közül választani. Az ESET Internet Security például hatékony védelmet nyújt az adathalászat mellett a hackerek, a rosszindulatú programok, zsarolóvírusok, valamint egyéb online fenyegetések ellen.

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!