Támogatja a NASA a Puli nevű magyar szervezet holdi vízszimatolóját

Magyar találmány mögé állt a NASA: az amerikai űrkutató szervezet 225 ezer dollárral támogatja a budapesti Puli Space Technologies vízjégdetektorának gyakorlati kivitelezését. 

A NASA Jet Propulsion Laboratory még 2020-ban rendezte meg a Honey, I shrunk the NASA payload (magyarul kb. Drágám, összepréseltem a NASA hasznos terhét) című kihívását. Ennek célja, hogy olyan apró méretű és tömegű megfigyelőeszközöket karoljanak fel, amelyek egy kisebb, akár 2 kg-os holdjáróra is gond nélkül felszerelhetőek.


A Puli Space Technologies budapesti székhelyű űrtechnológiai vállalat tavaly már elnyerte a Holdi Erőforrások 30 ezer dollár értékű fődíját, most pedig azon négy szerencsés kiválasztott egyike lett, akiket 225 ezer dollárral, azaz több mint 66 millió forinttal és szakmai segítséggel támogat meg a NASA. A Puli Lunar Water Snooper egy olyan eszköz, amely a Hold felszínének vizsgálatában játszhatna fontos szerepet: a „vízszimatoló” a holdi erőforrások egyik legjelentősebb jelöltjét, a vízjeget kutatná, amely a későbbi holdi telepesek vízellátását is biztosíthatná, emellett pedig rakéta-üzemanyagként is szolgálna.

nasa-puli
Fotó: Nasa.gov

A magyar találmány extrémen kicsi mérete alkalmassá teszi, hogy cipősdoboznyi méretű holdjáróra felszerelve is működőképes legyen. A Puli Lunar Water Snoopes nem csak beazonosítani képes a hidrogént, de méri annak talajban lévő mennyiségét és eloszlását is.

[sc name=”facebook” ]

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Benke Éva

Benke Éva

Az ifjabb nemzedék tagja, akikből még nem veszett ki a lelkesedés. Kedvelt témái leginkább a tudomány és a lifestyle területéről kerülnek ki
Teszteltünk

Ezeket olvastad már?