Rákot okoz a mikrohullámú sütő?

Mi igaz abból a híresztelésből, pletykából, hogy rákot okoz a mikró? Lehet ennek bármi reális alapja, veszélyes?

A mikrohullámú sütők, azaz népszerű nevükön mikrók évtizedek óta jelen vannak a magyarországi háztartásokban is. Időről-időre előkerül a téma, és a neten is számtalan helyen találkozni olyan hozzászólással, véleménnyel, amely szerint ezek a masinák rákos megbetegedésekért lehetnek felelősek.


rákot okoz a mikró

Ez persze valahol nem meglepő, hiszen abban a korban élünk, amikor ennél sokkal vadabb, és hihetetlenebb teóriáknak is komoly követői bázisa van. Elég ha csak a laposföld hívőkre gondolunk, vagy azokra, akik szerint az 5G arra szolgál, hogy azzal nanoméretű robotokat irányítsanak az emberek vérében.

Mikrohullámú sugárzás

Az ilyen eszközökben mikrohullámú sugárzás, azaz láthatatlan nagyfrekvenciás rádióhullámok segítségével melegítik fel az ételt. Ezek behatolnak az anyagba, mozgásba hozzák a részecskéket, aminek hatására hő keletkezik. Tehát a mikróban, egy sütőtől ellentétben nem a levegő melegszik fel, hanem maga az anyag, a tányér vagy az élelmiszer belseje.

rák mikró
Nyilván innen fakad a hit, hogy ez rákot okoz, hiszen mi sugároz? Hát a radioaktív anyagok vagy a röntgen, például, és azok tényleg felelősek lehetnek a rákos megbetegedésekért. De ugyanígy sugárzás a „napsugár” is, vagy bármilyen fény, amit látunk például, amelyek viszont ártalmatlanok. Az igazság az, hogy a rákos megbetegedéshez olyan nagy energia, illetve frekvencia szükséges, amely képes megváltoztatni az anyagok kémiai szerkezetét, például az atomokat vagy a molekulákat ionizálni, illetve elektronokat eltávolítani, ami viszont valóban károsodást okozhat a sejtekben. Ilyen nagy energiájú sugárzási forma például a röntgensugár, gammasugár, valamint az ultraibolya sugárzás néhány fajtája.

A mikrohullámok azonban ezzel szemben sokkal alacsonyabb energiájú sugárzási formák. Nem képesek megváltoztatni az anyagok kémiai szerkezetét sem ionizálva sem más módon. Emiatt aztán rákot NEM okozhatnak.

 

Ezt egyébként kerek perec kimondta állásfoglalásában az American Cancer Society nevű szervezet is, amely a rákos megbetegedésekkel foglalkozó nagy amerikai szervezet. Emellett az is tény, hogy ma csak olyan mikrohullámú sütő hozható forgalomba, amely veszélyesen nagy energiájú sugárzást nem használ. Természetesen ez egyben azt is jelenti, hogy a mikrohullámú sütőben készült étel szerkezete sem változik meg úgy, hogy rákot okozhasson.

Veszélyes?

De ez nem jelenti azt, hogy a mikrohullámú sütő ne lenne veszélyes. Amennyiben a mikrohullámok például az emberi testet érik, azt értelemszerűen ugyanúgy képesek átforrósítani, mint egy fagyott húsdarabot. Ez pedig magától értetődően rossz hatással van az egészségre, hiszen konkrétan égési sérülést okoz. Ám normális esetben, egy megfelelően működő, nem sérült mikrohullámú sütőnél ez a veszély nem áll fenn, hiszen azokat úgy készítik, hogy a mikrohullámok ne juthassanak ki működés közben.

De gondoljunk csak bele, hogy ugyanígy veszélyes egy kés, vagy egy lábos is akár, hiszen ha fejbe vágnak vele valakit, akkor bele is halhat akár. És persze, ha kivesszük a forró ételt, megégethetjük magunkat, de ez ugyanúgy igaz a sütőre vagy főzőlapra is.

Egy szó, mint száz: Az nem igaz, hogy rákot okoz a mikró, az viszont igen, hogy nem gyerekjáték, és vigyázni kell rá, valamint oda kell figyelni a használat során.

[sc name=”facebook” ]

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Ninja

Ninja

Igazi techninja, aki mindenhez is ért. De leginkább a tévék piacán van otthon, az ország egyik legjobban felkészült tévétesztelőjét tisztelhetjük benne.

Ezeket olvastad már?