Fotó: The Guardian

A világ első energiaszigetét építi meg Dánia, amely mintegy 3 millió dán háztartásnak ad majd energiát. 

A dán kormány még évekkel ezelőtt fogadta el azt a törvényt, amely előírja, hogy 2050-ig felhagyjon a kőolaj, földgáz kitermelésével és központi használatával, ami azért is ambiciózus vállalás, mert Dánia az Európai Unió egyik legnagyobb olajtermelője. Ennek megvalósítása érdekében a kormány úgy döntött, hogy ún. energiaszigetet épít, amely segít az országnak lemondani a fosszilis energiaforrások használatáról.

A szigetet Dánia partjaitól 80 km-re építik meg, amelyből a dán kormány többségű tulajdont vásárolt, a többi pedig magánkézbe kerül. (Hamarosan megkezdődnek a tárgyalások a cégekkel, illetve kiírhatják a tendert a maradék 49 százaléknyi tulajdonrészre.) A legalább 120 négyzetméteres sziget 200 hatalmas tengeri szélturbinának ad majd otthont, amely nem csak Dánia, de a közeli országok energiaellátásának egy részét is biztosíthatja.

dánia-energiaszigetét
Fotó: Yahoo Finance

A Reuters jelentése szerint a 34 milliárdos projekt 2033-ig valósulhat meg, a dán kormány szerint nem valószínű, hogy ennél korábban kivitelezni tudnák az energiasziget létrehozását.

Jelen állás szerint az építkezés 2026-ban kezdődhet meg, és a következő 5 évben környezeti hatástanulmányokat végeznek, illetve megállapodnának a vállalatokkal, valamint tárgyalnának a belgákkal,  a németekkel és a hollandokkal arról, hogy hogyan lehet majd összekötni a szigetet az ő energiahálózatukkal.

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!