Egy hacker próbálta mérgezővé tenni az ivóvizet az USA-ban

Egy hacker vagy harckerek egy csoportja próbálta megmérgezni egy floridai kisváros ivóvizét, azzal hogy manipulálta a helyi vízmű tisztítórendszereit koordináló gépek működését. 

Ha hackertámadásról van szó, leginkább a zsarolóvírusok jutnak az eszünkbe, melyek zárolhatják az eszközöket, vagy titkosíthatják az azokon lévő adatokat, annak érdekében, hogy pénzt csikarjanak ki az emberekből. A mostani esetben azonban nem ez történt: egy ismeretlen hacker beférkőzött Oldsmar város közművének rendszerébe, hogy az egyik víztisztító gépet manipulálva megmérgezze a floridai kisváros ivóvizét.


A támadásra még múlt hét pénteken került sor: elsőnek reggel 8 órakor, majd délután fél 2-kor érzékelték a tisztitórendszereket koordináló gépekbe való illetéktelen behatolást. A reggeli alkalommal a támadó valószínűleg csak körülnézett, délután azonban már hozzá is nyúlt az egyik tisztítóanyag adagolásához, és a nátrium-hidroxid, azaz a lúgkő megengedett mennyiségét mintegy a százszorosára emelte.

hacker-ivóvizét
Oldsmar városának közműve. fotó: CBS News

A vízmű egyik dolgozója szerencsére időben észlelte a változást, így a mérgező víz nem ért el a lakosokhoz, és a hacker akciója is meghiúsult. A vegyiparban széles körben használt lúgkő nagy mennyiségben a szervezetbe jutva komoly károkat okozhatott volna, hiszen roncsolhatja a szájat, a torkot, a gyomrot, és hányingert, hányást és hasmenést okozhat. Az elkövetőről vagy elkövetőkről egyelőre nincs információ, az eset mindenesetre jól példázza, milyen könnyű rést találni még a létfontosságú rendszerek védelmi pajzsán is.

[sc name=”facebook” ]

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Benke Éva

Benke Éva

Az ifjabb nemzedék tagja, akikből még nem veszett ki a lelkesedés. Kedvelt témái leginkább a tudomány és a lifestyle területéről kerülnek ki

Ezeket olvastad már?