3d-usa
Fotó: 3d natives

Az USA-ban elsőként vásárolhatnak meg hétköznapi emberek is olyan házakat, amelyeket 3D technológiával nyomtattak ki. 

3D nyomtatóval már jó ideje készülnek házak – sőt lakóparkok is -, ám az USA-ban ez az első alkalom, hogy egy cég olyan, helyben nyomtatott házakkal lépett piacra, amelyeket bárki megvásárolhat.

A SQ4D nevű vállalat a New York melletti Long Island-en, Riverhead településen építette (vagyis nyomtatta ki) az első házat, amely a garázzsal együtt 200 négyzetméteres, három hálószobája és két fürdőszobája van. Az ott helyben kinyomtatott kétszintes házikót 300 ezer dollárért (89 millió forint) hirdették meg, hozzátéve, hogy ez nagyjából a fele annak, mint amennyit egy környékbéli, hasonló kaliberű házért elkérnének.

3d-usa
Fotó: 3d natives

A vállalat szerint saját, Autonomous Robotic Construction System nevű rendszerükkel néhány óra alatt képesek kinyomtatni egy házat, amire 50 év garanciát vállalnak. A 3D betonnyomtatás előnyeit kihasználva az épület erősebb, mint sok hagyományos módszerrel megépített ingatlan, ráadásul az ARCS csökkenti mind az építmény ökológiai lábnyomát, mind pedig annak gyártási költségeit – ez utóbbi tükröződik a ház eladási árában.

Az ARCS szerint ez a technológia nem csak betonból készült házak építésére alkalmas, de utak, hidak és nagyobb épületek megalkotására is. A technológiában számtalan új lehetőség rejlik, erre utal, hogy a fiatal vállalat már New York és Kalifornia környékén is új építési projektet jelentett be.

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!