Megnéztük, hogy mit tud, kinek lehet jó, mennyire használható a finn cég telefonja: Nokia 5.4 teszt!

Nokia 5.4 

Az elmúlt évek nem úgy sikerültek a Nokia telefonok számára, ahogy azt a márka tulajdonosa, a HMD Global várta. Több kínos baki is becsúszott, néhány modell késve érkezett, a piaci részesedés csökken, és a projekt továbbra is veszteséges. Ettől függetlenül a cég próbálkozik gőzerővel, a közelmúltban például egy alsó-középkategóriás modellel léptek színre, a Nokia 5.4 személyében. Kipróbáltuk, elmondjuk, hogy milyen lett!

Nokia 5.4

Külső

A termék a hagyományos, tehát nem széthajtogatható, és nem is az oldalt ívelt kijelzőjű mobilok táborát erősíti. A megjelenése teljesen átlagos, hiszen a keskeny kávák, a kijelzőbe vágott kamerasziget ma már az olcsó kategóriában is lassan általánossá válik. Kellően vékony, és a hátsó kamerák sem emelkednek ki durván, kellemetlenül. Az összeillesztés minőségére egy rossz szót sem lehet szólni, sorjásságnak, pontatlanságnak nyomát sem lelni.

Nokia 5.4

A hátlap kopogós műanyagból van, de hát ez ennyi pénzért egyáltalán nem meglepő, a készülékház pedig matt fényezésű alumíniumból készült. A terméken a ma már kötelezőnek számító USB-C (2.0) port mellett helyet kapott egy fejhallgató kimenet is, az pedig tök jó, hogy ezt nem spórolták le róla. Csupán 8,7 mm vastag, a súlya sem vészes, 181 gramm, a fogása kényelmes, a gombok jó helyen vannak. A termék nem víz-, ütés- és porálló, de ez ezen szinten azért nem elvárás. Mindent összevetve a dizájn rendben van, nem forradalmi, de igazán komolyan semmibe se lehet belekötni.

Nokia 5.4

Kijelző – Gyenge

Kár, hogy a telefon legerősebb pontja a külső, hiszen például a kijelző eléggé gázos. A 6,39 hüvelykes panel HD (720×1560 pixel) felbontású, ami 269 ppi pixelsűrűséget jelent, ez pedig a 30-50 000 forintos telefonok szintje. Azt nem mondanánk, hogy pixeles a kép, viszont az tény, hogy a finom átmeneteket és a görbe ferde vonalakat nem adja vissza olyan szépen, mint nagyobb részletességet kínáló riválisai. Az alkalmazott IPS LED LCD technológia miatt a színek fátyolosak, a fekete helyett sötétszürkét látunk. A valós kontraszt értéke 1200:1, a betekintési szög pedig gyenge, már 140-150 fok környékéről látványosan érzékelhető a tónusok fakulása.

Nokia 5.4

Azért ma már van olyan ennél olcsóbb mobil is, amely OLED (AMOLED) kijelzővel rendelkezik, amelynél ezek a problémák nem jelentkeznek. A képfrissítési ráta 60 Hz, és a mozgásmegjelenítés során anomáliákat nem tapasztaltunk, tehát duplikálódás, utánhúzás nincs. Némi akadozásba bele lehet futni a játékoknál, vagy a videóknál, de ez a hardver hibája nem a kijelzőé. A maximális 400 nites fényerővel bír, ami azt jelenti, hogy napfényben is használható a készülék, de ilyenkor a színeket borzasztóan halványnak érzékeljük, szóval jelentősen romlik a képminőség.

Teljesítmény – Erőtlen

A hardvert bivalyerősnek még egy jószándékú hazudozó sem nevezhetné pironkodás nélkül. A nyolc magos (4 db. 2 GHz Kryo 260 Gold & 4 db. 1,8 GHz Kryo 260 Silver mag) Qualcomm Snapdragon 662 (11 nm) processzor az Adreno 610 grafikus vezérlővel, és a 4 GB RAM-mal kiegészítve visszafogott teljesítmény leadására képes. Ez érződik a képalkotásnál, hiszen előfordulhat, hogy a nagy felbontású képek elkészültére hosszú másodperceket kell várni, a játékoknál, ahol gyakran előfordul, hogy el kell engedni a jó grafikát, az effekteket, és még ilyenkor is akadással kell számolni, vagy azzal, hogy az applikáció egyszerűen nem reagál a kiadott parancsokra.

Nokia 5.4

A videóvágásról le kell mondani, és a nagy felbontású képek szerkesztgetése sem megy hiba nélkül. Ha valaki a Twitchen szeretné közvetíteni a játékait, akkor is másik eszközt kell választania, mert a tapasztalataink szerint ez nem igazán működött, többször akadt a készülék, vagy összeomlott az app. A teljesítmény mérésére szolgáló, AnTuTu nevű szoftverben 180 524 pontot ért el, ami kb. a 25 százaléka annak, mint amit ma a legjobb készülékek produkálnak. És ez nagyjából az, amit 5 éve tudott az akkori csúcs iPhone.

antutu

A böngészés, chatelés, navigáció vagy levelezés során semmilyen problémát nem tapasztaltunk. A hagyományos és videó telefonálás is gond nélkül ment, tehát azt tudnánk mondani, hogy a hétköznapi, általános használatra ez a készülék megfelel. De igazából ez azért ezen az árszinten már alapelvárás.

Kamera – Kötelező minimum

A mai trendeknek megfelelően sokoldalú képalkotási lehetőségeket kínáló komplex kamerarendszer került a készülék hátuljára. A 48 megapixeles, f/1.8 rekeszértékű főkamera mellett került rá egy 5 megapixeles ultrawide, és egy 2 megapixeles makró egység is.

Nokia 5.4 kamera

Ez utóbbi gyakorlatilag használhatatlan, még tökéletes fényviszonyok mellett is csak elvétve lehet vele normális minőségű képet lőni. Az ultranagy látószögű csak nappal, ideális körülmények között használható. A főkamerával lehet este, kevés fénynél is épkézláb fotókat készíteni, azonban sokszor elmosódott, zajos lesz a végeredmény, emiatt elmegy az ember kedve az egésztől. A portré mód elérhető, de az elektronika sokszor “mellé lő”, azaz olyan képrészleteket is elhomályosít, amiket nem kéne.

Nokia mobil kamera

A videós képességei nem egetrengetőek: A 4K opció adott, viszont ez a maximum 30 képkoca/másodperces rögzítési sebesség miatt csak korlátozottan használható. Full HD esetében ez megduplázható, viszont ezért a részletességgel kell fizetni. A lassított felvételek elkészítésére van mód, de csak HD felbontás mellett. A beépített stabilizátor hiányzik, ami pedig nagyon hasznos lenne, ha mozgás közben szeretnénk kamerázni.

Nokia mobil kamera

Használat közben

A termék Android One rendszert futtat, ami tehát egy alap Android mindenféle sallang nélkül, ami ráadásul rettenetesen puritánul néz ki. Kevésbé teljesítményigényes, mint a mindenféle extrákkal kitömött társai, viszont ennek ebben a kategóriában nincs sok jelentősége, csak a nagyon olcsó modelleknél. A Nokia szerint ez egy remek megoldás, hiszen így mindenki saját elvárásaihoz szabhatja az operációs rendszert, mindenféle kötöttségek nélkül. Viszont az az igazság, hogy ez inkább olyan, mint ha elmennénk egy étterembe, és a pincérek kihoznák megpárolt/megsütött ételt, és a vendégnek kéne gondoskodnia az ízesítésről, fűszerezésről.

nokia mobil

Ha az ember megvesz egy telefont, akkor a legritkább esetben akar ilyesmivel vacakolni, sőt joggal várja el azokat a plusz szolgáltatásokat, amiket egy gyártó tud hozzátenni a saját termékeihez. Ráadásul a Nokia kezében ez egy jó fegyver lett volna, hiszen hardveres vagy komponens szinten nem versenyezhet az olyan riválisokkal, mint a Samsung vagy a Huawei mondjuk, amely cégek ugyebár rendelkeznek komoly saját gyártókapacitással. Viszont egy jó szoftver az Androidon, rengeteg hasznos, trükkös extrával, szép dizájnnal, komoly vonzerő lehetne. Mindez viszont innen hiányzik, és a “legjobb”, hogy ennek még örülni is kéne.

android one

A beépített hangszóró tök átlagos megszólalást produkál. Tehát basszusok nincsenek, a sztereó és a dinamika felejtős, a végeredmény steril, élettelen és természetellenes hangzás. A fejhallgatóval már sokkal jobb a helyzet, ilyenkor akár zenehallgatásra is alkalmassá válik a termék. Az akkumulátor terén nem teljesít rosszul, de kiemelkedően sem. A 4000 mAh-s teleptől és a 9-11 órás üzemidőtől nem dobtuk hanyatt magunkat, ebben a kategóriában már vannak olyan konkurens termékek, amelyek e téren lényegesen jobban teljesítenek.

Ár

Nokia 5.4 – 75 000 forint. Mindent összevetve túlárazottnak érezzük.

Kinek ajánljuk – Nokia 4.5

– Nokia fan
– Hétköznapi használatra keres nagy kijelzős telefont
– Rajong az Android One rendszerért

Kinek nem ajánljuk – Nokia 5.4

– Csúcsmobilra vágyik
– Fotózna, videózna
– Játékra keres mobilt
– Fontos a kiemelkedő üzemidő
– Elvárja, hogy az oprendszerben legyenek extrák
– Lényeges a szuper képminőség

Még több információ a Nokia 5.4 telefonról a hivatalos weboldalon