Philips Airfryer XXL Smart teszt: forrólevegővel az egészséges ételekért

A zsírban és olajban való sütés vitatott és sarkalatos téma, ám abban talán mind egyetérthetünk, hogy a zsírtól/olajtól csöpögő ételek mindennapos fogyasztása messze van az egészségestől. Ezért is örültünk annyira, amikor a Philips Airfryer XXL Smart forrólevegős sütője a dolgozóasztalunkon landolt. 

Egészen pontosan a Philips Airfryer XXL Smart HD9867/90 modelljét kaptuk meg tesztelésre, ami már első ránézésre is annyira menőnek tűnt, hogy alig vártuk, hogy élesben is kipróbáljuk. A meleglevegős sütők abszolút trendinek számítanak manapság, az egészséges életmód hívei egyszerűen ódákat zengenek róluk, és bár itthon még kevésbé elterjedtek, külföldön nincs olyan lifestyle oldal, amely ne méltatná az előnyeiket. Érhető volt hát az izgalmunk, és az elvárásaink is magasak voltak, a kérdés már csak az, hogy a Philips Airfryer XXL Smart megugrotta-e ezeket!


Búcsú az olajszagú konyhától 

Mielőtt belevágnánk a lecsóba, gyorsan felvázoljuk, hogyan működnek ezek az ultradivatos airfryer készülékek: bár kinézetre leginkább egy hagyományos olajsütőre hajaznak, működésüket tekintve éppen ellentétjei egymásnak: míg a gyermekkorunkból jól ismert fritőzök tetemes mennyiségű olajat igényelnek, addig az airfryerek lényege, hogy hozzáadott zsiradék nélkül is elkészítik a legkülönfélébb ételeket.

Már maga az airfryer elnevezés is sokat sejtet ezen készülékek működési elvéről, ugyanis az „air fryer” angol kifejezés, mely lényegében levegős sütést jelent. Működésükkel kapcsolatban azt érdemes tudni, hogy az étel közvetlenül érintkezik a készülék által befújt forró levegővel, így az eszköz kialakításának és a levegő cirkulálásának köszönhetően készülnek el. E technológiának hála könnyes búcsút inthetünk az olajszagú konyhának és az órákig tartó szellőztetéseknek.

Intelligens szakácsprogramok

Most, hogy megismertük a forrólevegős sütők működési elvét, tovább fokozzuk az élvezeteket. A Philips masinája abszolút prémium kategória az ehhez hasonló készülékek között, ebből kifolyólag számos extrát is kapott, például mesterséges intelligenciával működő érzékelőket is. A különleges szenzorok mindvégig képesek nyomom követni az étel sütési folyamatát (mondhatni atyáskodnak felette), így ha szükséges finomítanak, vagy éppen erősítenek a levegő hőmérsékletén. Ha ez nem volna így is elég szép, egy app és egy angol nyelvű szakácskönyv is a segítségünkre van a sütésben, aminek a magyar nyelvű elektronikus verzióját egy gyors termékregisztrációs folyamat után szintén megkapjuk.

Bár egy hagyományos sütőhöz képest értelemszerűen korlátozottabb a befogadásra alkalmas sütési terület, a Philips Airfryer XXL Smart egyetlen sütés alkalmával akár hat adag (1.4 kg) ételt is képes elkészíteni – 2225 Watt fogyasztás mellett.

philips-airfryer-xxl
Jópofa szakácskönyv is jár hozzá.

A Philips airfryerével süthetünk, piríthatunk, grillezhetünk, melegíthetünk, sőt még muffint is készíthetünk. Mi maradtunk a jól bevált csirkecomb-hasábburgonya kombónál, amitől finoman szólva is leesett az állunk, hiszen nem elég, hogy önálló csirkecomb programot is indíthattunk (így még vacakolni sem kellett a saját beállításunkkal), de a hús egész egyszerűen tökéletes lett: kívülről ropogós, belül pedig omlós, épp ahogy a nagykönyvben meg van írva, mindezt ráadásul egy csepp olaj nélkül. A csirkecomb mellett friss/fagyasztott burgonya, egész csirke és hal munkaprogram is a rendelkezésünkre áll.

philips-airfryer-xxl
Ropogós csirkecombok á la Philips Airfryer

Villámgyors sütés, egyszerű tisztítás

A Philips hangzatos reklámszövege a hagyományos sütőkhöz képest 1.5-szer gyorsabb sütést ígér. Bár perce pontosan nem mértük le, hogy valóban másfélszer sebesebb-e, de az biztos, hogy lényegesen rövidebb munkaidővel dolgozik. A csirkecombok körülbelül 18 perc alatt ropogósra sültek, ami abszolút jó teljesítmény, lévén hogy az otthon használt sütőnkben ez 40, de inkább 50 percig is eltartott volna.

A használat mellett, az alkatrészek takarítására sem lehetett panaszunk: a modern sütő egyik lényege, hogy nem tapadnak az anyagok a belső felületre, ráadásul az alkatrészek nagy része mosogatógépben is mosható, megkímélve minket a fáradságos kézi mosogatástól.

philips-airfryer-smart-xxl
Fotó: Philips

Piszkos anyagiak

Bár nagyon igyekeztünk, hogy legalább egy kifogásolni valót találjunk a Philips Airfryer XXL Smart-ban, de egyszerűen nem ment. Ez a készülék szimplán levett minket a lábunkról, slussz-passz vége.

Hogy kiknek ajánljuk? Az igazság az, hogy mindenkinek, bár különösen praktikus megoldás azoknak, akiknek kicsi a konyhájuk, és nem fér el benne egy rendes sütő. Az ára noha nem olcsó – 119 990 Ft -, aki megteheti, annak érdemes erre a designos berendezésre befektetni, mert nem csak gyors és egyszerű vele a sütés, de az általa készített ételek valóban egészségesebbek is. Minket egyértelműen megvett!

Még az asztalon is jól mutat. Fotó: Philips

[sc name=”facebook” ]

  • Dizájn
  • Képminőség
  • Teljesítmény
  • Akkumulátor
  • Kamerák
  • Extrák
  • Ár/érték arány
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Picture of Benke Éva

Benke Éva

Az ifjabb nemzedék tagja, akikből még nem veszett ki a lelkesedés. Kedvelt témái leginkább a tudomány és a lifestyle területéről kerülnek ki

Ezeket olvastad már?