Bár a hajformázók nem számítanak olyan komoly befektetésnek, mint egy laptop vagy egy televízió, mégsem árt szétnézni a piacon, ha ilyen eszközök vásárlásán törjük a fejünket. Sencor hajformázók érkeztek a Techworld műhelyébe! 

Örök probléma, hogy akinek egyenes a haja az göndört szeretne, akiknek meg göndör a lobonca az egyenesre vágyik. Jól emlékszem még én is azokra az időkre, amikor ki sem léptem volna az utcára hajvasalás nélkül. Ma már ez másképpen van, megbékéltem a hullámos hajammal, sőt ami azt illeti, még meg is szerettem. Persze nem mondom, hogy néha napján nem jut eszembe, milyen lenne újra egyenes hajjal élni az életet, de ezt az ötletet végül mindig elvetem arra hivatkozva, hogy a forró vas amúgy sem támogatná a hajam egészségét. Aztán jött a Sencor.

Az egész azzal kezdődött, hogy az említett márka meglepett egy hajformázóval, illetve nem is eggyel, hanem rögtön kettővel, így itt volt az ideje, hogy jól megszokott hullámos tincseimnek egy időre búcsút intsek – na nem mintha bántam volna, hogy wash&go frizurámba egy kis változatosságot csempészhetek.

AUTOMATA HAJGÖNDÖRÍTŐ

Mint említettem, egyszerre két Sencor hajformázó is a dolgozóasztalomon landolt, az egyik a SHS 0900GD kódnevű automata hajgöndörítő volt. Bevallom őszintén, előtte sosem volt még dolgom ehhez hasonló készülékhez, én valahol a sima, mezei hajsütővas szintjén leragadtam.

A Sencor hajformázója igazából nem is hajsütővas, hanem hajgöndörítő, ami abban különbözik békebeli társától, hogy magától penderíti fel a tincseket, így a forróbb felületekhez nem igazán férünk hozzá, és nekünk csak egy gombot kell megnyomni. A Sencor SHS 0900GD 11 különböző hőmérsékleten dolgozik, 5 különböző fokozatú fordulatszámmal és 10 változó időbeállítási funkcióval. Ez azért fontos infó, mert sem a hő, sem az időtartam nem mindegy a frizura készítésekor: ha laza loknikat szeretnénk csak pár másodpercig és közepes hőmérsékleten  „sütessük” a hajunkat, míg ha igazi csigákra vágyunk, akkor magasabb hőmérsékleten, hosszabb ideig formázzunk.

sencor-hajformázók
Fotó: Sencor

Természetesen a haj állapotát és struktúráját is érdemes figyelembe venni: ha vékonyszálú törékeny hajunk van, akkor használjuk az alacsonyabb fokozatokat, ha pedig sűrű és vastag hajkoronával áldott meg minket a sors, akkor mehetnek a magasabb hőfokozatok is. A szóban forgó hajgöndörítő egyébként pillanatok alatt felmelegszik (hivatalosan 45 másodperc alatt, de szerintem még annyi sem volt), melyet minimum 120, maximum 220 °C-ra állíthatunk be.

A hajformázó felülete titán bevonattal készült, amitől a haj kellőképpen csúszik a felületen, és fényességet kölcsönöz neki. Külön kiemelném, hogy a fehér digitális kijelzőn végig szemmel tarthatjuk a munkafolyamatot, a készülék ráadásul 60 perc után kikapcsol, ha ez idő alatt egyetlen gombot sem nyomunk meg rajta. Ez a biztonsági funkció nagyon praktikus, hiszen jól emlékszem még arra, hányszor kellett hazafutnom a suliból, mert véletlenül bedugva hagytam a hajvasalót.

A Sencor hajgöndörítő készülékében kellemesen csalódtam, egészen vállalható frizurát rittyentett nekem, bár igaz, hogy inkább csak az egyébként is létező hullámaimra erősítettem rá. Ami az anyagiakat illeti: az automata hajgöndörítő 13 990 Ft-ért vásárolható meg a Sencor kiemelt partnereinél, ami szerintem abszolút korrekt ár egy ilyen kaliberű hajformázóért.

sencor-hajformázók
Fotó: Sencor

HAJVASALÓ

Ahogy fentebb is említettem, volt időszak, amikor a hajvasalás megszállottja voltam, és egyetlen kósza, göndör szálat sem tűrtem meg a fejemen. Bár ez azóta megváltozott, izgatottam vártam a Sencor hajvasalóját, ami jóval korszerűbbnek tűnt, mint az én egykori hagyományos hajvasalóm. A Sencor SHI 5300GD már ránézésre is különleges, fésűs kialakítású lapjával segíti a tökéletes simaság elérését, a slim formának köszönhetően pedig nem csak egyenes, de hullámos hajat is készíthetünk általa.

Míg egyes hajvasalók simítólapja csak egy bizonyos hőmérsékletre képes felmelegedni, addig vannak olyan modellek is, melyeken állítható a hőmérséklet. Ilyen a Sencor hajvasalója is, amelynél a hajgöndörítő készülékhez hasonlóan a fokozatot a haj típusától függően érdemes beállítani: száraz, töredezésre hajlamos haj esetében az alacsonyabb, míg vastag szálú haj esetében a magasabb hőfokokkal érdemes dolgozni. Ha az alacsony hőfok nem vezet eredményre, akkor még mindig ott a lehetőség, hogy feljebb tornázzuk a hőmérsékletet.

Fotó: Sencor

A Sencor hajvasalójánál külön extra, hogy hideg gőz funkcióval is rendelkezik, amely a gőzgomb megnyomásával aktiválódik. (A vízgőz használatával a haj táplálttá és hidratálttá válik, ráadásul a hő sem lesz rá akkora hatással.) Ezen a ponton viszont muszáj megjegyeznem, hogy kissé macerás az ehhez szükséges kis víztartály feltöltése: a csomaghoz tartozik egy szemcsepp formájú übrik, amivel a vizet a tartályba lehetne juttatni, ám a fröccsöntött műanyagok nem illeszkednek tökéletesen, így nem is igazán tudtam használni. Kénytelen voltam a csapról feltölteni a tartályt, ami bár lehetséges, de kissé körülményes volt.

A teljesítményre nem lehetett panaszom: a Sencor hajvasaló nem szárította ki a hajam, kreppes sem lett tőle (akiknek volt már rossz hajvasalója, az pontosan tudja miről beszélek), emellett tökéletesen simává varázsolta a hajam. Ezért a teljesítményért 14 990 forintot kérnek el a boltban, ez pedig nagyjából fedi is a középkategóriás hajvasalók értékét.

sencor-hajformázók
Fotó: Sencor

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!