2030-tól kizárólag elektromos autókat kínál Európában a Ford

Nagy fordulatra szánta el magát a Ford: a világ egyik legnagyobb autógyártója szerdán jelentette be, hogy 2030-tól csakis elektromos autókat értékesít Európában. 

Már évekkel ezelőtt egyetértés született arra vonatkozóan, hogy visszább kell szorítani a járművek károsanyag-kibocsátását, komolyabb ötletek azonban csak az utóbbi 1-2 évben születettek erre vonatkozóan. Azóta viszont szinte sorra jelentik be a gyártók nagyszabású terveiket, melynek keretein belül részben, vagy teljes mértékben búcsút intenek a belső égésű motorral felszerelt autók gyártásának.


Legújabban a Ford is beállt a sorba, aki az egyre szigorodó környezetvédelmi előírásokkal indokolta lépését, valamint azzal, hogy egyre több ország tiltja be a belsőégésű motorok használatát az előttünk álló 10-15 évben. Az amerikai autógyártó arról is beszámolt, hogy első elektromos modellje várhatóan 2023-ban debütálhat, valamint az elkövetkező öt évben minden autója elektromos változatban is elérhető lesz Európában – írja a BBC.

Az elektromos autókra való átállás nem kis beruházást von maga után, ennek keretén belül Kölnben például egymilliárd dolláros beruházással modernizálja a Ford a gyárat, ahol a jövőben elektromos autók készülnek majd. Az első itt gyártott jármű egy, az európai piacra szánt Focus-méretű tisztán elektromos hajtású modell, de már tervben van egy másik autó kölni gyártása is.

Ford elektromos autókat
Tisztán elektromos hajtású a Ford Mustang Mach-E. Fotó: Clean Technica

A Ford pálfordulásában feltehetően az a tény is közrejátszott, hogy Boris Johnson nemrégiben bejelentette, 2030-től tilos lesz belsőégésű motorral szerelt járműveket értékesíteni az Egyesült Királyságban, de Franciaország is valami hasonlóra készül 2040-től.

[sc name=”facebook” ]

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Benke Éva

Benke Éva

Az ifjabb nemzedék tagja, akikből még nem veszett ki a lelkesedés. Kedvelt témái leginkább a tudomány és a lifestyle területéről kerülnek ki

Ezeket olvastad már?