A Xiaomi Mi Watch globál verziójának megjelenésére nem kevés ember várt, az eredmény pedig kissé langyos lett: rossznak nem rossz, de azért hanyatt sem estünk tőle. 

A Xiaomi még 2019-ben mutatta be az első saját brand alatt megjelenő okosóráját, a Mi Watch okosórát, és most végre Európába is eljutott a globál verzió. Bár az óra debütálását rengetegen várták, mégsem olyan lett, mint amilyennek sokan gondolták: a legtöbben egy kínai verziós Mi Watch Color-szerű okosórára számítottak, ám sem a design, sem a funkció nem lett ugyanaz, lényegében tehát egy teljesen új okosórát kaptunk, aminek nincs is más csak ez az egy változata.

Pehelykönnyű és korrekt megjelenés 

A Xiaomi Mi Watch 32 g-os pehelykönnyű kivitelt kapott (ez a szíj nélküli tömeg), ezzel a súllyal kis túlzással élve szinte észrevétlen marad a karon. A számlap 1.39 hüvelykes kerek AMOLED-kijelzős, tehát ránézésre nem egy pici óra, és szerintem kifejezetten figyelemfelkeltő is. A kijelző egyébként az Always on Display funkciót is támogatja, így a jól ismert okosórás karlendítés nélkül is gyors lecsekkolhatjuk az időt.

A Xiaomi okosórája jobb oldalt egy Home és egy Sport gombbal lett felszerelve, melyekhez oda is van írva, hogy melyik-melyik. A Sport gomb egyébként állítható is: ez azt jelenti, hogy be tudjuk programozni, melyik alkalmazás ugorjon elő, ha erre a gombra kívánunk nyomni. Ami a színeket illeti: alapjáraton feketében, bézsben és sötétkékben érhető el a Mi Watch, de vásárolható mellé olívazöld, sárga és narancssárga szíj is kiegészítőként.

Megbízható rendszer gazdag funkciókkal

Az órát a fentebb is említett gombok bármelyikével, illetve a csukló felemelésével aktiválhatjuk. A szoftver elég patent lett: a menürendszer a már megszokott Xiaomi MIUI operációs rendszerhez hasonló megjelenéssel büszkélkedhet, amihez nem kevés funkció is párosul. Példának okáért van benne időjárás és értesítés menü, elemlámpa, névjegyzék, zenevezérlő, stopper, időzítő, légnyomásmérő, pulzusmérő 24 órás pulzusfigyeléssel illetve egy légzésgyakorlatos app is, ami akkor segít, ha stresszesek vagyunk (kipróbáltam, tényleg használ!!!). Emellett akad még aktivitás, véroxigén, stresszfigyelő, alvás és iránytű program, sőt rezgő funkció is, ami akkor jön jól, ha elveszett telefonunkat akarjuk megtalálni.

Az okosóra és a hozzá tartozó Xiaomi Wear alkalmazás angol nyelvű, de felismeri a magyar nyelvű ékezeteket is. Az értesítéseket rezgéssel jelzi az óra, de az is beállítható, hogy a kijelző felvillanásával is üzenjen. A Messenger, Instagram és az egyéb közösségi médiás üzeneteket, illetve az SMS-eket tökéletesen jelzi, és a bejövő e-maileket is mutatja, ám azoknak csak a tárgyát tudjuk rajta elolvasni, a teljes szövegét már nem. (Ez azért nagy kár szerintem.) A bejövő hívásokkal sincs gondja, a kijelzőn megjeleníti a hívó fél nevét, ám telefonálásra nem alkalmas az eszköz, így csak elutasítani vagy némítani tudjuk őket, felvenni már nem.

Xiaomi Mi Watch

Testre szabható óralapok 

A Mi Watch óralapja a digitális óralapok segítségével természetesen teljesen testre szabható. Több mint 100 elérhető számlap közül választhatunk, és gyárilag is van néhány telepítve az órára. A többit a Xiaomi Wear applikációból érhetjük el, igaz egy-egy modell leöltése nem kevés időbe telik, de cserébe a rendszer a letöltött óralapokat eltárolja nekünk. Van köztük sportos, technológiai, rajzfilmes témájú, de elegánsabb stílusú is, és bár jónéhány közülük kifejezetten gagyi, akadnak azért esztétikus megoldások is.

xiaomi-mi-watch

117 különféle edzésmód 

A Mi Watch 17 professzionális edzésmódot támogat, köztük a triatlont, az úszást és a futást, valamint 100 kiterjesztett edzésprogramot, például a búvárkodást, a sziklamászást, a hastáncot és az íjászkodást. Az óra zuhanyzóban és medencében is biztonsággal hordható, ám a sportmódok száma a szoftver verziójától függően változik, így érdemes mindig meggyőződni arról, hogy a legújabb szoftver verzióval rendelkezünk-e. Az óra edzés közben is mindvégig mutatja az adatokat, és ha ilyenkor jobbra lapozunk, akkor egy zene funkciót is találunk, ami szintén praktikus megoldás. A Xiaomi Mi Watch okosórát láthatóan a sportoláshoz tervezték, ám akkor sem vall kudarcot, ha csak a hétköznapokon hordjuk, az okostelefon tudásának kiegészítéseként.

Hosszú üzemidő

A Xiaomi 16 napos, rendkívül hosszú üzemidőben határozta meg az eszköz élettartamát, amelyet az alacsony fogyasztású MI algoritmusok globális frissítésének köszönhet. Nekem napi szintű használat mellett kb. egy hét alatt merült le az óra, ám ha hallgatunk a gyártóra és néhány funkciót kikapcsolunk, akkor ez az időtartam lényegesen kitolható. GPS-szel értelemszerűen hamarabb merül, a Xiaomi szerint durván 50 órán keresztül bírja, ha a navigáció non-stop be van kapcsolva. Tölteni nagyon kényelmesen, a hozzá kapott mágneses cuccal lehet.

Középszerű egészség-funkciók 

A ma divatosnak számító egészségfigyelő funkciók sem maradhattak el a Mi Watch-ból: 24 órás pulzusfigyelés mellett kapott véroxigénvizsgálatot, stresszmérőt, alvásfigyelőt és testenergia-mérőt is, bár bevallom, hogy fogalmam sincs, hogy az energiaszintet mégis mi alapján állapítja meg. (Mindenesetre örültem, mert akárhányszor lecsekkoltam magam, magas energiaszintet jelzett). Az alvásfigyelőben ellenben nem igazán bíznék meg, mert bár elméletben jól hangzik ez a funkció, a felébredéseimet nem igazán vette figyelembe. Emellett az eszköz csak az éjszakai alvásfigyelést támogatja, így azok, akik egy délutáni szundi reményében dőlnek le a kanapéra, ne számítsanak a Xiaomi álomfelügyelőjére.

Szerettem is meg nem is

Bár a Xiaomi Mi Watch nem volt szerelem első látásra, időközben egészen a szívemhez nőtt, már-már szinte megszerettem. Sportolás mellé szerintem kifejezetten ideális eszköz, és nemcsak azért, mert szerfelett sok sportmódot támogat, de azért is, mert pehelykönnyű kivitele kimondottam kényelmes megoldás az edzéshez.

A Xiaomi világhíres órája tehát rendben van, megbízhatóan teszi a dolgát, de semmi olyan extra nincs benne, amitől üdvrivalgásban törhetnénk ki. Igazából az ára sem bicskanyitogató, sőt! A Mi Watch már 49 990 forintért beszerezhető, ami szintén tisztességes ár ezért az eszközért cserébe – hiszen lássuk be, láttunk már ennél kevésbé jó órát, jóval drágább áron is!

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!

Teszt áttekintő
Külalak
Teljesítmény
Innováció
Ár/érték arány