Egy Dolby Atmos hangprojektor működési elve.
Nem csak a házimozi, de a játék élményét is feldobja a jobb hang.

Számos lehetősége van már annak, aki szeretné kiegészíteni, helyettesíteni a televízió hangszóróit. Jöjjenek a soundbarok, hangprojektorok, fejhallgatók, szóval az otthoni hangrendszerek és azok előnyei.

A tévékbe épített hangrendszerek sokat fejlődtek az évek során, de a fizika becsapására ezek sem képesek. Amennyiben valaki döbbenetes hangerőre, térhatású vagy hibátlan sztereó hangzásra vágyik, akkor sem kell lemondania semmiről, hiszen a különféle külső audió eszközök segíthetnek a célok elérésében. A Samsungnak köszönhetően kipróbálhattuk, hogy milyen olyan otthoni termékek érhetőek el jelenleg, amelyek egyszerűen képesek kiegészíteni vagy helyettesíteni a televíziók integrált hangrendszerét.

Hangprojektorok

A soundbarok első példányai bő egy évtizede jelentek meg, és direkt a televíziók, illetve projektorok mellé tenyésztették ki őket. E termékek hosszúak, laposak és keskenyek, leginkább úgy néznek ki, mint egy gerenda.

samsung qprojektor hw-q60r soundbar
Samsung HW-S60T hangprojektor

Ebből fakadóan egyszerűen betehetőek a legtöbb televízió elé vagy alá, és persze a falra is könnyen rögzíthetőek. A kialakításuknak köszönhetően egyszerűen elrejthetőek, nem foglalnak sok helyet, nincsenek szem előtt. A hangszórókat minden esetben közvetlenül a nézők felé fordítják, nem rejtik el azokat, és ez már önmagában jó hangminőséget eredményez. A hangprojektorok jellemzően lényegesen nagyobb teljesítményűek, mint a televíziók. E termékcsalád egyik tipikus képviselője a Samsung HW-T450, amely például 200 wattos kimeneti teljesítményt produkál. Esetében a basszus hangok tiszta és gazdag megszólaltatásáért egy külön dedikált mélyláda felel, amely ráadásul vezeték nélküli úton csatlakozik a hangprojektorhoz. Ez a modell is több, előzetesen programozott hangmóddal rendelkezik, amelyeket a különféle típusú tartalmakhoz (film, zene, játék stb.) optimalizáltak. Támogatja a Bluetooth technológia használatát, aminek révén vezeték nélkül csatlakoztatható a tévéhez, illetve akár más kompatibilis eszközökhöz is. Így egy telefon vagy egy számítógép kiegészítője is lehet, azaz egy komplex otthoni hangrendszerként is bevethető, amely számos forrásból képes audió tartalmakat fogadni. Rendelkezik saját médialejátszó szoftverrel, azaz, ha USB-porton keresztül dugunk rá egy külső adattárolót, az azon található dalok megszólaltatására is képes.

A tapasztalataink szerint egy ilyen eszköz egyértelmű szintlépést jelent egy átlagos tv által hangminőségéhez képest.

A sztereó jobban átjön, az erőteljesebb basszusoknak köszönhetően a dinamika sokkal nagyobb. A kezelés és beüzemelés pedig pofonegyszerű, tehát egy soundbart az is gond nélkül tud használni, aki egyébként idegenül mozog a szórakoztatóelektronikai eszközök világában.

Tökéletes térhatás

A hagyományos házimozi szettek szerepe radikálisan visszaesett az elmúlt években. Pedig van igény a több komponensből álló, szatellit hangszórókat is tartalmazó szettek iránt. Ezek ugyanis minden irányból sugározzák a nézők felé a hangokat, és így képesek a pontos térhatású megszólalás megteremtésére.

A Samsung HW-Q950T egy ilyen termék, hiszen a szett központja egy nagy teljesítményű soundbar, amely mellé két, vezeték nélküli úton csatlakoztatható külső, szeparált hangfalat pakolnak, amelyeket a nézők mögé kell elhelyezni, emellett a szetthez egy mélynyomó láda is tartozik. Mivel nincsenek zavaró kábelek, ezért az említett szatellit hangfalak kényelmesen, és szabadon elhelyezhetőek, illetve használat után akár egyszerűen el is pakolhatóak. Mindez önmagában pazar surround hangzás megteremtését tehetné lehetővé, de a Samsung HW-Q950T központi egységeként funkcionáló hangprojektorba felfelé pozicionált hangszórókat is építettek. Ezek a plafon felé sugározzák a hangokat, amelyek onnan visszaverődve a nézők irányába 3D hangélményt produkálnak. Ennek köszönhetően az objektumalapú (Dolby Atmos, DTS:x) hangformátumok kezelése is biztosított.

Sound Tower

Az okostévékhez temészetesen nem csak hangprojektorok csatlakoztathatóak. Az elmúlt években Magyarországon is megjelentek a szokatlanul nagy teljesítményű, úgynevezett partihangfalak. Ezek számos olyan extrát kínálnak, amivel fel lehet dobni egy házibulit, vagy színesítik a zenehallgatást, de emellett kiválóan alkalmasak egy televízió hangrendszerének kiváltására is. Ilyen termék például a Samsung MX-T70 Sound Tower, amely 1500 wattos maximális kimeneti teljesítménnyel büszkélkedhet.

Samsung sound tower

Ezzel pedig gond nélkül alkalmas lehet arra, hogy egy nagy társaságot is túlkiabáljon egy közös meccsnézés során. Bluetooth kapcsolat révén vezeték nélküli úton is csatlakoztatható egy projektorhoz vagy egy televízióhoz, ami egyszerű és kényelmes megoldás. Ez a készülék rendelkezik integrált mélysugárzóval, azaz a basszus hangok gazdag visszaadása is megoldott, aminek köszönhetően a dinamika is megfelelő.

Fül- és fejhallgatók

Azt fontos megjegyezni, hogy a Bluetooth támogatású tévékhez vezeték nélküli úton is csatlakoztathatóak fej- és fülhallgatók. Mi egy Samsung The Frame tévén próbálhattuk ki, hogy hogyan is működik ez. Szimplán csak aktiválni kell a Bluetooth opciót a fej- vagy fülhallgatón, be kell kapcsolni a Bluetooth eszköz keresése opciót a tévén, és az ott felugró listából kiválasztani a megfelelő eszközt. Ezután egy gombnyomásra megtörténik a párosítás, és már használhatjuk is a fülest. Ez pedig nagyon hasznos lehet, ha úgy szeretnénk tévézni vagy játszani, hogy közben ne zavarjunk mást, aki ott van a szobában.

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!