muppet-show-disney
Fotó: Yahoo

A napjainkban zajló társadalmi folyamatok hatására már nem egy tartalmát vizsgálta felül a Disney, ezúttal a Muppet Show 18 epizódját jelölték meg káros tartalomként. 

A Disney Plus katalógusában szereplő meséket, például a Dumbo, a Pán Péter, a Macskarisztokraták és A dzsungel könyve című klasszikusokat olyan felirattal látta el a Disney, amely felhívja a figyelmet a mesékben előforduló sztereotip tartalmakra. Az előzményeket figyelembe véve már meg sem lepődünk azon, hogy gyermekkorunk egyik kedvenc bábos meséje, a Muppet Show sem felelt meg napjaink PC-követelményeinek.

Breki és bandája a Disney szerint negatív sztereotípiákat ébreszthet az emberekben, összesen 18 epizódot talált elítélőnek a médiavállalat, mindegyiket más okból kifolyólag. Az egyik rész például azért lett károsnak nyilvánítva, mert miközben Johnny Cash előad egy dalt, a háttérben egy konföderációs zászló bukkan fel. A Muppet Show ezen epizódja végül nem került betiltásra, csupán a rész elejére tett a Disney egy 12 másodperces figyelmeztető szöveget. Hasonlóképpen járt el más káros tartalmú epizódjaival kapcsolatban is, kivéve az utolsó évad két részét, ezeket ugyanis teljesen kihagyják a programból.

A zászló egyébként azért számít veszélyes szimbólumnak, mert ezt a rabszolgatartó déli államok használták az amerikai polgárháborúban. A Konföderáció az amerikai polgárháborúban (1861-1865) a déli, rabszolgatartó államok szövetsége volt, s az egykori konföderációs zászló használata érthető módon máig megosztja az amerikai társadalmat.

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!