Kép: Techeblog

Madagaszkárt a széles tömegek leginkább az ugyanilyen című animációs film miatt ismerik, de talán ott létesülhet az első 3D nyomtatású iskola is. 

Azt már korábban is lehetett tudni, hogy a 3D nyomtatással készült épületeknek lehet jövőjük, akár költségek, akár a fenntartható fejlődés tekintetében. A Thinking Huts nevű cég úgy gondolja, oktatási intézmények terén szintén működhet a technológia. Éppen ezért a “Building Minds Project” keretein belül együttműködésre léptek egy építészettel és 3D technológiávl foglalkozó céggel. Ennek eredményeként 3D nyomtatású iskola épülhet Madagaszkáron, mégpedig a fenntarthatóság jegyében. Tehát a falak nyomtatással, az ajtók és az ablakok pedig helyben elérhető anyagokból fognak készülni.

A terület kiválasztásánál elsődleges szempontok voltak a térség gazdasági növekedési potenciálja, politikai stabilitása és a napsugárzás, mint megújuló energia megfelelő rendelkezésre állása. A helyiekkel való megfelelő partnerségi viszony érdekében a Thinking Huts a SEED nevet viselő helyi székhelyű noprofit szervezettel is együttműködik. A projekt jelenleg abban a szakaszban tart, amikor már biztosítani lehet a megfelelő méretű nyomtatót, és éppen a megfelelő mennyiségű szállítási kapacitást, valamint az anyagokat tervezik. A Thinking Huts alapítója, Maggie Grout szerint itt az idő és lehetőség, hogy a humanitárius célokat a modern technológiával ötvözzék. Olyan jövőt képzel el, ahol globális szinten lehet csökkenteni az egyes térségek elmaradottságát. Az oktatás pedig fontos dolog, hiszen segítségével csökkenthetőek az egyenlőtlenségek, visszaszoríthatóak a járványok, és biztosítható a gazdasági növekedés.