Betiltanák a GTA-t az USA-ban a szaporodó autórablások miatt

Nem ez az első alkalom, hogy kereszteshadjáratot indítanak a Grand Theft Auto után, ezúttal a Chicagóban megszaporodott autórablások miatt került célkeresztbe a nyílt világú videojáték. 

Az elmúlt évek során időről időre elővették a GTA-t az amerikai lövöldözésekkel és egyéb problémákkal kapcsolatban, és többször is okolták már erőszakos cselekmények elkövetéséért, például a tragikus iskolai lövöldözésekért is. Hogy mennyi értelme van menetrendszerűen a GTA-t (és amblokk az erőszakos videojátékokat) vádolni ezekkel kapcsolatban, az erősen kétséges, olyan szempontból viszont nem tejesesen alaptalan a vád, hogy a Rockstar Games nagysikerű játéka valóban lehetőséget nyújt a tömegmészárlásra, és olyan küldetések is akadnak benne, melyek célja pont az ámokfutás.


A Chicagóban élő Marcus Evans Jr. képviselő úgy gondolja, hogy a GTA sarkallja a fiatalokat arra, hogy bűncselekményeket kövessenek el, ezért a politikus be kívánja tiltani az erőszakos játékok forgalmazását Illinois államban. Evans szerint nagyon durva a hasonlóság a játékban történő bűncselekmények és a valóságban elkövetett autólopási módszerek között, melyek száma valóban megnövekedett az elmúlt évek folyamán.

grand-theft-auto
Fotó: YouTube

Az említett képviselő nemcsak a GTA-t szeretné betiltani, hanem úgy általában az erőszakos videojátékokat is, olyan formában, hogy 1000 dolláros bírságot is kiróhassanak azokra a boltokra, amelyek bármilyen véres-brutális-öldöklős videojátékot árusítanak. Bár egy 2012-es törvény alapján fiatalkorúak már eddig sem vásárolhattak erőszakos játékokat az államban, ha a törvényjavaslat életbe lép, onnantól kezdve már nem csak a gyerekek, de lényegében senki sem juthat hozzá ezekhez a videojátékokhoz.

[sc name=”facebook” ]

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Benke Éva

Benke Éva

Az ifjabb nemzedék tagja, akikből még nem veszett ki a lelkesedés. Kedvelt témái leginkább a tudomány és a lifestyle területéről kerülnek ki

Ezeket olvastad már?