exobolygókat
Fotó: CNN

Bár Partik Pinglé és Jasmine Wright még csak gimibe járnak, már most ott szerepel a nevük egy nagyszabású publikáción, hiszen a tinédzserek izgalmas Naprendszeren kívüli bolygókat, úgynevezett exobolygókat fedeztek fel. 

A két fiatal olyan csillagászati programban vesz részt, amelyben a Harvard Egyetem és az MIT mellett helyi középiskolák is közreműködnek. Jasmine és Patrick ennek keretén belül fedezte fel a különleges bolygórendszert, amely nagyjából 200 fényévre fekszik a Földtől.

A szóban forgó felfedezés központi objektuma egy fényes, Nap-szerű csillag, amely körül négy tagból álló bolygórendszer található. A NASA szerint az egyik felfedezett égitest egy forró szuperföld, melyek lényegesen nagyobb méretűek a Földnél, ugyanakkor szélsőséges forróság uralkodik rajtuk.

A kutatási program, amiben a két diák részt vesz, lehetőséget biztosít számukra, hogy egy-egy mentor segítségével egy éven át kutathassák az univerzum titkait. A tinik pedig  nem is késlekedtek, ugyanis a NASA TESS űrtávcsövének adatait elemzésével mindössze két hónapnyi munka után találták meg a több bolygóból álló rendszer jeleit. Az exobolygókat felfedező fiatalok természetesen a program végeztével sem hagynak fel a kutatással, és a továbbiakban is asztrofizikát fognak tanulni a főiskolán.

exobolygókat
Fotó: CNN

A NASA nagy hangsúlyt fektet a hasonló projektek szervezésére, az Egyesült Államokban jelenleg is számtalan ilyen projekt fut, amelyben a ambiciózus diákoknak már az egyetemi képzés megkezdése előtt is lehetőségük nyílik a kutatómunkára.

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!