Deepfake technológiával éleszti fel egy szoftver az elhunyt rokonokat

Deepfake technológia alakítja mozgóképpé a fotókat: a MyHeritage új szolgáltatása, a Deep Nostalgia az elhunyt rokonok képeit lendíti mozgásba. 

Most hogy a képmanipuláció és a deepfake korszakát éljük, különösen sok vitát válthat ki  egy olyan program megalkotása, amely elhunyt emberek fotóit használja fel: a Deep Nostalgia a mesterséges intelligenciát segítségével generál „felturbózott” képet, azaz olyat, melynek szereplői mozogni és pislognia is képesek, azt az érzetet keltve, hogy a rajta lévő emberek éppen a fotózásra készülődnek.


Az izraeli családtörténeti platform szoftvere először a feltöltött kép minőségét javítja fel, majd ezt követően kielemzi, hogy az arcok merre néznek, és ennek megfelelő programot használva mozgásba lendíti a képet. A technológia egyelőre még nem tökéletes (egy több szereplős fotón csak egy szereplőt tudnak megmozdítani, és a mozgás is egyelőre csak a fejre és a nyakra korlátozódik), ám idővel nem kizárt, hogy az új technika segítségével a zsúfolt családi fotók nyüzsgő videókká alakuljanak át. A MyHeritage oldalon egyébként bárki készíthet ilyen fotókat, az első öt animációt ráadásul ingyenes.

deepfake-elhunyt
Fotó: BBC

A cég kijelentette, hogy a Deep Nostalgia nem használ beszélő funkciókat, ezért nem alkalmas megtévesztő és tiltott deepfake videók készítésére, ugyanakkor azt is hozzátették, hogy míg egyesek odavannak az új szolgáltatásért, addig mások félelmetesnek tartják a technológia ezen oldalát.

[sc name=”facebook” ]

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Benke Éva

Benke Éva

Az ifjabb nemzedék tagja, akikből még nem veszett ki a lelkesedés. Kedvelt témái leginkább a tudomány és a lifestyle területéről kerülnek ki

Ezeket olvastad már?