Elindul Magyarországon is a Facebook tényellenőrző program, amely a külső szakértők bevonásával ellenőrzi a kikerülő infókat. Aki rosszalkodik, az pedig büntetést kap.

facebook tényellenőrzés

A Facebook Inc. azt közölte, hogy ettől a pillanattól fogva Magyarországon is elindítja külső tényellenőrző programját. Ez azt jelenti, hogy a cég a félretájékoztatás elleni küzdelmének részeként olyan független tényellenőrző szervezetekkel társul, amelyek felülvizsgálják és értékelik a tartalmak pontosságát.
Amikor egy tényellenőrző hamisnak értékel egy hírt vagy egyéb tartalmat, azt a hírfolyamban lejjebb pozícionálja a Facebook, jelentősen csökkentve ezzel annak terjesztését. Ezzel a közösségi hálózat megakadályozza a hoax/álhír terjedését, és redukálja azoknak az embereknek a számát, akik előtt az megjelenik.
Ez pedig az elérésért folytatott harcban óriási ütés lehet, hiszen sokan az FB-ről irányítják át az embereket az oldalaikra, ahol a kattintásaikat pénzzé konvertálják a hirdetések segítségével. Azaz aki hazudozik, és lebukik, az már pusztán ezzel egy rakat pénzt veszíthet. Ez még azonban nem minden!

Azoktól a Facebook-oldalaktól és domainektől, amelyeken újra és újra megosztanak álhíreket, a Facebook elveszi a bevételszerzési és hirdetési lehetőséget. Ha egy bejegyzést hamisként jelöl meg a külső tényellenőrző partner, a Facebook figyelmezteti a bejegyzés olvasóit és megosztóit erről a tényről. A külső tényellenőrző partnerek azonban nem távolíthatnak el a fiókokat vagy oldalakat a Facebookról. A Facebook jelenleg több mint nyolcvan tényellenőrző partnerrel dolgozik együtt, amelyek világszerte több mint hatvan különböző nyelven ellenőrzik a tartalmakat. Nálunk az AFP nevű hírügynökség kapta ezt a feladatot.

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!