Döbbenetes költöztetésre került sor az USA-ban: a 139 éves San Franciscó-i lakóépületet egy hatalmas hidraulikus raklapemelő segítségével költöztették hat házzal arrébb. 

Átlagosnak semmiképpen nem volt mondható az a költöztetési művelet, amelyre még két hete hétvégén San Francisco belvárosában került sor. A hajmeresztő manőver sok bámészkodót odavonzott a környékre, így a rendkívüli eseményről természetesen számtalan videó is felkerült az internetre.

Az Englander House nevű épületet 1 km / h maximális sebességgel költöztették odébb egy óriási távirányítással vezérelhető hidraulikus szerkezet segítségével. A költöztetés a látszat ellenére sem volt egyszerű menet, és nem csak a dimbes-dombos területek miatt: ahhoz, hogy az épület elférjen San Francisco utcáin, több parkolóórát is fel kellett szedni, illetve az említett épület mellett az új hely szomszédos házát is el kellett mozdítani a helyéről. A procedúra értelemszerűen nem volt olcsó mulatság, kb. 400 ezer dollárba, azaz közel 120 millió forintba került, hogy a több mint száz éves épület új környezetbe kerüljön.

Az eset egyébként közel sem olyan egyedülálló, mint elsőre gondolhatnánk, ugyanis az USA nyugati partján található metropolisz lakói számára egy időben teljesen megszokottnak számított ez a költöztetési módszer, hiszen San Franciscóban rendszeresen változtatták a járdák szélességét, vagy módosították az elektromos vezetékek elhelyezését.

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!