Eljárt a hagyományos számítógépek felett az idő? Asztali PC vásárlás szóba jöhet még?  

A minap összeraktunk egy asztali PC-t a nulláról, és mikor meséltük az ismerősöknek, SZINTE MINDENKI kinevetett. Azzal cinkeltek, hogy mi van visszamegyünk az őskorba, meg hogy boomerek vagyunk. Tény, hogy nem az asztali gépek számítanak jelenleg a legdivatosabb termékcsoportnak, és az is igaz, hogy a notebookok miatt mára jelentősen visszaszorultak.

asztali pc vásárlás

De ettől függetlenül mind a mai napig van létjogosultsága ezeknek a masináknak, ez nem is lehet kérdés! Annyira felidegesítettük magunkat a félnótás gúnyolódáson, hogy úgy döntöttünk, hogy tisztázzuk ezt a kérdést egyszer és mindenkorra. Szóval összeszedtük az asztali PC előnyeit és hátrányait a notebookhoz képest, és még arra is kitérünk, hogy kinek válhat be egy ilyen eszköz!

Az asztai PC előnyei

Olcsóbb: Ugyanakkora teljesítmény lényegesen kevesebb pénzből kijön.
Teljesítmény: Nagyobb a hely, jut hely mindennek, egyszerűen nagyobb teljesítmény csiholható ki egy asztali gépből.
Könnyebb cserélni az alkatrészeket: Az asztali gépek, ma már olyanok, mint a LEGO-k, akár házilag, otthon is ki lehet cserélni a legtöbb alkatrészt. Nem kell hozzá semmilyen tudás, csak minimális műszaki érzék. A YouTube tele van videókkal, hogy mit, hogyan kell csinálni, szóval szó nincs arról, hogy vakon kéne tapogatózni a sötétben.
Könnyebb upgradelni: Ha menet közben rájövünk, hogy másra vagy máshogy szeretnénk használni egy terméket, nem kell teljesen újat venni, egyszerűen bele lehet tenni nagyobb teljesítményű komponenseket. Ha elavulttá válik valami, sokkal könnyebb pótolni a hiányosságokat.
Könnyebben javítható: Ha valami elromlik, sokkal egyszerűbben javítható. Akár házilag is. A notebook esetében sok esetben egyáltalán nem javasoljuk, hogy valaki otthon szedje szét a gépet.
Egyszerűbben takarítható: A gépek szívják magukba a koszt, aminek hatására a teljesítményük radikálisan lecsökkenhet, extrém esetben el is romolhatnak. Egy notebookot a tisztításhoz szervízbe kell vinni, egy asztali gép viszont tök egyszerűen kipucolható házilag.
Személyre szabható: A komponensek közül viszonylag szabadon lehet válogatni, így a felhasználó egy asztali gépet sokkal inkább az elvárásaihoz szabhatja. Ebből fakadóan a rendelkezésre álló pénzösszeg hatékonyabban használható fel, nem kell feltétlenül felesleges kompromisszumokat megkötni.

asztali pc vásárlás

Az asztali PC hátrányai

Nehezen mozgatható: Nincs mit magyarázni ezen, nem arra van, hogy vigyük magunkkal. És akkor még a monitorról nem is beszéltünk.
Áram kell: Nincs bennük beépített akkumulátor, így a hálózati áramforráshoz van kötve.
Kinek ajánljuk – asztali PC vásárlás
    • Ha valaki otthonra/irodába akar egy állandó gépet
    • Sokat használja otthonában a számítógépet
    • Nincs szüksége/igénye arra, hogy mozgassa a PC-t
    • Fontos, hogy jó áron préseljen ki minél nagyobb teljesítményt
    • Spórolni akar

Azaz az asztali PC nem ciki! Mind a mai napig van létjogosultsága, és egy csomó ember van, aki jobban járna, ha ilyet választana a trendi laptopja helyett!