Csaló SMS-re figyelmeztet a Telekom Magyarország, egyik mobilszolgáltató ügyfelei sincsenek biztonságban. 

A karanténszabályok életbe lépését követően jelentősen megnőtt az online rendelések, ezzel párhuzamosan pedig a csomagküldő szolgáltatások igénybevételének száma, így szinte várható volt, hogy a jelenlegi helyzetet kihasználva megjelennek a csomagküldő linknek álcázott kártékony URL-ek. A csalók a mostani kampányban az alábbihoz hasonló csomagkövetési linket küldenek:

csaló sms

A link megnyitását követően a csaló SMS mögött álló kiberbűnözők arra akarják rávenni a gyanútlan felhasználót, hogy töltsön le egy mobilalkalmazást a telefonjára, amelyhez megtévesztő módon az egyik ismert logisztikai vállalat arculati elemeit is megjelenítik az oldalon. Többek között a FedEx nevű globális szállítmányozó cég nevével is visszaélnek a csalók.

csaló sms

Nagyon fontos, hogy a kért alkalmazást ne telepítsük, és bár a link megnyitása még önmagában nem fertőzi meg az eszközt, az a legjobb, ha azonnal töröljük az SMS-t. Ha valaki mégis telepíti és megnyitja az alkalmazást, azzal a csalók teljes hozzáférést szereznek a készüléke felett, így bármilyen azon tárolt adathoz és alkalmazáshoz hozzáférnek, és akár banki alkalmazáson belüli utalást is kezdeményezhetnek. Továbbá az alkalmazás tömeges sms-üzenet küldéssel másokat is megpróbálhat rávenni a telepítésre.

Abban az esetben, ha már jelezték a számunkra, hogy ehhez hasonló SMS-ek érkeznek a számunkról, akkor a telefont repülő üzemmódba állítva, vagy a SIM kártyát ideiglenesen eltávolítva törölni kell az alkalmazást. Ha ezt követően is folytatódik a tömeges SMS-küldés, akkor érdemes a készüléket gyári állapotba állítani.

csaló sms

A napokban több panasz is érkezett a rendőrségre olyan SMS-ekkel kapcsolatosan, amelyekkel a csalók a kártékony applikáció letöltésén keresztül próbálnak meg hozzáférni más ember személyes adataihoz. A rendőrség mindenki fokozott figyelmét kéri, hozzátéve, hogy a támadás megelőzése érdekében minden esetben ellenőrizni kell, hogy valóban attól a csomagküldő-szolgáltatótól kapunk-e az értesítést, akitől az adott csomagot várjuk.

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!