Samsung gamer monitor
Forrás: Samsung

A játékra szánt megjelenítők, az úgynevezett gamer monitorok választéka egyre nagyobb. De mit kell ezeknek tudniuk? Mitől lesz jó egy ilyen eszköz? Mik a vásárlási döntést befolyásoló tényezők? Ennek jártunk utána!

Gamer monitorok

Jó ideje megvásárolhatóak olyan monitorok, amelyeket kifejezetten a játékosok igényeinek figyelembevételével fejlesztettek ki. Azt nem mondhatjuk, hogy ezek CSAK játékra alkalmasak, de azt igen, hogy vannak olyan funkcióik és tulajdonságaik, amelyeknek elsősorban a játékok során van értelme.

Gamer monitorok
Forrás: Samsung

Az ilyen jellegű termékek kínálata mostanra hatalmasra duzzadt, és ráadásul az elérhető modellek kialakításukban, tulajdonságaikban, kapcsolódó szolgáltatásaikban is jelentősen eltérhetnek egymástól. Mostani cikkünkben azt vesézzük ki, hogy ezek közül melyek fontosak a valóságban, illetve hogy mit is jelentenek az egyes fogalmak. Az anyag elkészítéséhez a Samsung nyújtott segítséget, hiszen a gyártó termékein keresztül mutathatjuk be, hogy mire is érdemes figyelni egy alapvetően játékos célra szánt monitor megvásárlása során.

Az lehet, hogy a cégről nem elsőként a monitorok ugranak be az embernek, hanem inkább a telefonok, tabletek vagy tévék. Pedig a konszern már régóta jelen van ebben az iparágban, és a vállalat számára nagy előnyt jelent, hogy komoly fejlesztői és gyártói háttérrel bír. Ennek köszönhetően lehetőségük van arra, hogy ne csak kövessék, hanem diktálják is a trendeket. Ebből fakadóan pedig az elmúlt években is több olyan modellel rukkoltak elő, amelyek kifejezetten innovatívnak és/vagy különlegesnek számítanak.

Vásárlás előtt

Azt mindenekelőtt leszögeznénk, hogy néhány alapvető szabályt érdemes betartani egy monitor vásárlása során is. Az első és legfontosabb, hogy mielőtt valaki kiad egy rakat pénzt egy termékre, alaposan gondolja át, hogy hol, milyen körülmények között és hogyan szeretné azt használni. A döntést pedig ezen tényezők fényében hozza meg. Ebből fakadóan nem lehet mindenkire tökéletesen passzoló általános érvényű, tűpontos tanácsokkal előállni, hiszen minden egyes felhasználónak mások az igényei, elvárásai, körülményei és lehetőségei.

A másik pedig, hogy ha lehet, vásárlás előtt mindenki nézze meg élőben is, működés közben a kinézett modellt. Mindig benne van a pakliban, hogy a papíron bitang jónak tűnő választás a valóságban valamiért nem tetszik, és így azért könnyebben elkerülhetőek a csalódások.

Ívelt vs. sík

Mindkét típusú kialakításnak megvannak a maga előnyei és hátrányai. Ezt majd egyszer egy külön cikkben részletesen kivesézzük, most csak annyit, hogy az ívelt készülékház igazán csak akkor jöhet szóba, ha 1: csak egy ember használja a monitort 2: és ő pontosan középen, szemben tud ülni a képernyővel. Az íveltség mértékét az “R” nevű érték jelzi.

Samsung gamer monitor
Forrás: Samsung

A Samsung Odyssey G5 (34″) esetében ez 1000R, ami azt jelenti, hogy olyan, mintha a készülékház egy 1000 mm sugarú körből lenne kivágva. Tehát minél kisebb az “R” érték, annál markánsabb a hajlítás.

Pozicionálás

Az az ideális, ha egy monitornál a képernyőt lehet fel-le tologatni az állványon, jobbra-balra forgatni és előre hátra dönteni. Így a felhasználó egyszerűen belőheti a legkényelmesebb pozíciót. Nem ez a legfontosabb egy termék megítélése során (sőt), de azért tök jól jöhet, ha tudja ezeket. A direkt játékra tervezett Samsung Odyssey G7 esetében például a képernyő 12 centiméteres intervallumban mozgatható. Jobbra és balra 15 fokban forgatható, előre 9, hátra 13 fokban dönthető, és még a falra is fel lehet akasztani egy szabványos konzol segítségével.

Képarány

A legtöbb monitor, a tévékhez hasonlóan 16:9 képarányú. De már léteznek ultraszéles, 21:9 képarányú készülékek is, sőt, a Samsungnak van egy döbbenetes, 32:9 képarányú terméke is (Samsung LC49HG90).

Samsung gamer monitor
Forrás: Samsung

Ez például a versenyzős játékoknál jelenthet óriási előnyt, illetve még a valós idejű stratégiák (RTS) hívei szokták imádni, mert egyszerűen több minden fér rá a képernyőre. Most így belegondolva, egyébként a FIFA-nál is szuper lehet.

Csatlakozók

A lényeg, hogy legyen a gamer monitoron HDMI és valamilyen DisplayPort. Manapság már érdekes lehet az USB-C is, de azért egyelőre sokkal többet kell fizeti, mint amennyit megér.

Felbontás

Elméletileg ugye minél nagyobb, annál jobb. Ma a Full HD (1920 x 1080) a kötelező, de már a WQHD (2560 x 1440) is egyre inkább elterjedőben van.

Sőt, egyre több a 4K (3840 x 2160) felbontású megjelenítő ebben a szektorban is.

Azért azt fontos megjegyezni, hogy a jó felbontáshoz megfelelő hardver is szükséges. Ha valakinek nem elég erős a gépe, vagy régebbi játékkonzolja van, akkor neki teljesen felesleges mondjuk 4K monitorban gondolkodnia. Mi egy 32 inches, WQHD felbontású Samsung Odyssey G7 gamer monitoron csapattuk mostanában a játékot, és a tapasztalataink szerint ez a részletesség már nagyon komoly hozzáadott értéket jelent.

Válaszidő

Ideális esetben közelítse az 1 ms-ot (GTG)!

Képfrissítési ráta

Hertzben adják meg, és arról tanúskodik, hogy egy képernyő egy másodperc alatt hány képkocka megjelenítésére képes. Értelemszerűen ez a szám minél nagyobb, annál jobb. Az általunk korábban már bemutatott Samsung LC27RG50 például 240 hertzet tud, ami azt jelenti, hogy négyszer annyi képkockát pakol a kijelzőre, mint egy átlagos rokona. Ez pedig azzal jár, hogy a felhasználó egyrészt sokkal folyamatosabbnak látja a képet, másrészt bizonyos képi információk egyszerűen gyorsabban jutnak el hozzá. Ez pedig a játék esetén akár döntő tényező lehet győzelem és vereség, élet és halál között.

G-Sync, FreeSync

Mindkettő frekvencia szinkronizációs technológia, azaz annyi képkocka kerül a képernyőre másodpercenként, amennyi kijön a csatlakoztatott eszközből. Előfordulhat ugyanis, hogy hiába 240 Hz egy monitor képfrissítési rátája, ha a PC vagy konzol csak 90-120 képkockát présel ki magából egy másodperc alatt. Ilyenkor ha a monitor 240 Hz-en működik, akkor bizonyos képkockákat dupláz, vagy csak félig jelenít meg, ami idegesítő akadozáshoz, vagy az úgynevezett képtörés effekthez vezethet. Na ezt előzi meg a G-Sync és a FreeSync.

A trükk az, hogy a G-Sync az NVIDIA videokártya gyártó technológiája, a FreeSync pedig a rivális AMD nevéhez fűződik.

Tehát ha egy gép vagy konzol G-Sync támogatású, akkor G-Sync-es, ha pedig FreeSync támogatású, akkor FreeSync-es monitort kell venni. Vannak már olyan gamer monitorok, amelyek mindkét eljárást támogatják, de ennek mindenképp érdemes utána nézni a vásárlás előtt. Szerintünk, ha valaki játékra keres monitort, annak muszáj támogatnia valamelyik eljárást a kettő közül.

Betekintési szög

Általában minden monitornál a hivatalos gyári értékeket adják meg a termékspecifikációban. De a tapasztalataink szerint az ember a saját szemével már sokkal kisebb szögekből érzékelni kezdi a színek fakulását, torzulását. Ezért kell mindenkinek saját szemével megnéznie egy kinézett terméket, hogy el tudja dönteni, hogy nála hol jön el a zavaró határérték.

Képátló

A tévékkel úgy vagyunk, hogy minél nagyobb, annál jobb, de a monitorok és még a gamer monitorok esetén sincs feltétlenül így. Fontos, hogy ki milyen közel ülne a megjelenítőhöz, mert előfordulhat, hogy kis nézési távolság esetén zavaróan nagynak érzékeli a képet. Ezt a legjobb egy gyakorlati próba során eldönteni.

Panel

A tapasztalataink szerint a színek, kontraszt és fényerő tehát úgy általában a képi világ terén a QLED panellel ellátott gamer monitorok a legjobbak. A jobb QLED kijelzős monitorok elképesztő színtérlefedettséget, hatalmas valós kontrasztot, és több mint 1000 nites fényerőt produkálnak, aminek hála a HDR tartalmak megjelenítése is igen látványos. A QLED-ek további előnye a remek betekintési szög, tehát minőség szempontjából a kvantumpontos technológia jelenti a csúcsot ebben a termékkategóriában.

Dizájn

Nem mindegy, hogy mit nézeget az ember egész nap, szóval nyugodtan érdemes a dizájnra is odafigyelni egy vásárlási döntés meghozatalakor.

LED-ek

A készülékházra szerelt LED-eket totál felesleges hóbortnak tartjuk. Rendben, tényleg figyelemfelkeltőek, de hát nehogy már az döntsön egy termék beszerzése során, hogy hasonlít-e egy karácsonyfára.

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!