A Cambridge-i Egyetem kutatói Emojify nevű weboldalukkal hívják fel a figyelmet az érzelemfelismerő-technológia veszélyeire. 

A rohamosan fejlődő mesterséges intelligenciát használó technológiák között talán az arcfelismerés az, amely a legtöbb etikai kérdést veti fel. Az embereket megfigyelő kamerarendszer kiépítése mellett van azonban egy másik technológia is, melyet mostanság igencsak komoly aggályok öveznek.

Az érzelemfelismerő-technológia azon dolgozik, hogy algoritmusok segítségével minél nagyobb pontossággal határozza meg az emberi érzelmeket. Az érzelmek megismerése napjainkban óriási iparággá nőtte ki magát, az élet számos területén jelen van, elég csak az Amazon hangasszisztensére, Alexára gondolni, amely az emberi hang tónusa alapján azonosítja be, hogy az illető milyen hangulatban van. Bár a mesterséges intelligencia ilyen szintű felhasználásának kétségkívül pozitív oldalai is akadnak (idősgondozás, bűnüldözés, stb.), a technológia kritikusai szerint ez a módszer adatvédelmi szempontból is igen problémás, ráadásul pontatlan és olykor az előítéletektől sem mentes.

A Cambridge-i Egyetem kutatói figyelmeztetésképpen hozták létre az Emojify weboldalt, ahol bárki letesztelheti, hogy képes-e becsapni a mesterséges intelligenciát használó érzelemfelismerő technológiát. A szakembereknek ezzel két célja van: egyrészt lehetőséget ad az emberek számára, hogy átverhessék a mesterséges intelligenciát, másrészt rámutat arra, hogy mennyire alul marad a rendszer, ha az érzelmeket kontextusában kell értelmezni. Ide kattintva te is próbára teheted magadat!

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!