Megnéztük, hogy mit tud az MSI új ultrabookja, ami a lifestyle gépek táborát erősíti.  MSI Prestige 14 teszt

Vannak akiknek egy laptopnál nem az számít , hogy brutál legyen a teljesítménye, vagy, hogy hatalmas a kijelzője, hanem helyett egy olyan masinában gondolkodnak ami nagyon jól néz ki, általános hétköznapi feladatokra stabilan használható, és mindemellett kicsi, könnyű, tehát piszok jól hordozható.

MSI Prestige 14

Nekik találták ki az úgynevezett lifestyle notebookokat, amelyek már eddig is marha nagy serege a közelmúltban egy újabb eszközzel bővölt. Ez az MSI Prestige 14, amelynek legbikább verziója futott be hozzánk.

Szexi külső

Aki jól kinéző notit akar, az a Prestige 14-től megkapja: Nincsenek idióta, hulla felesleges dizájnelemek, villogó LED-ek, ízléstelen díszítések, funkciótlan domborulatok. Az összképet a letisztult minimalizmus uralja, ami határozottan jót tesz a laptop külsejének. A kávák ultravékonyak, egy síkban vannak a képernyővel, így kikapcsolt állapotban láthatatlanok. A zsanérok stabilan tartják a kijelzőt, így az nem lötyög, nem billeg. Ha felnyitjuk, akkor ráadásul ezek apró támaszként is funkcionálnak, ami kényelmesebbé teszi a gépelést. Három színben érhető el, nálunk a fehér volt, de a szürke a képek alapján még ennél is jobban fest, viszont a rózsaszínt nem erőltetnénk.

msi prestige 14 teszt
A csatlakozókínálatot nem vitték túlzásban, mert hát van rajt’ két USB C Thunderbolt port, amin keresztül a töltés is történik, illetve amik DisplayPortként is bevethetőek. Ezen kívül pakkoltak rá egy darab hagyományos USB, meg egy kombinált (fejhallgató+miki) 3,5 mm-es analóg audió csatit. Egyrészt több USB 2.0-t simán el tudnánk viselni, a pendrive-nak, külső merevlemeznek, a hangszórónak (ha tunkolni kell bele az energiát), és a HDMI is jól jöhet olykor.

msi prestige 14 teszt

Viszont MicroSD olvasót pakoltak rá, amit totál nem értünk, ez manapság kihalóban lévő formátum. 31 centiméter széles, 21 centiméter mély és csak 1,6 centiméter magas. Súlya másfél kilogramm, tehát egy nagyon jól hordozható, ultramobil masináról van szó az MSI Prestige 14 esetében.

MSI Prestige 14

Teljesítmény, használat

A legújabb 11. generációs Intel i7 processzort, 16 GB RAM-ot és egy Nvidia GeForce GTX 1650 Max-Q Design grafikus vezérlőt kapott. Ez utóbbi hallatán felcsillanhat sokak szeme, hiszen a dedikált “kártya” sokat ígérhet, azonban ez egy viszonylag kis teljesítményű, belépő szintű megoldás. Emiatt a gép játékra csak nagyon-nagyon komoly kompromisszumok megkötésével, vagy egyáltalán nem is alkalmas.

Aki 3D-modellezésre szánt, vagy egyéb tervező szoftverhez keres munkaállomást, annak szintén nem ajánljuk. Viszont általános használatra, netezésre, videózásra, filmezésre, chatelésre, zoomolásra, irodai alkalmazások, képszerkesztők futtatására kiválóan alkalmas, és rövidebb videókat is szuperül meg lehet vele vágni. Tehát arról szó nincs, hogy bármire lehetne használni a készüléket, viszont cserébe ez a külsején és az árán is meglátszik.

MSI Prestige 14

A billentyűzete kegyetlen jó! A gombok a lehető legnagyobbak, a nyomásútat és az ellenállást tökéletesen eltalálták, és a gépelés nagyon kényelmes. Ez apróságnak tűnhet talán, de ez e termék egyik óriási erőssége! Az egér kiváltására szánt tapipad mérete nagyobb az átlagnál, a tapintása és az érzékenysége is megfelelő. Emellett igen stabil, nem lötyög, nem mozdul el, és még egy ujjlenyomat olvasót is elhelyeztek rajta. Használat közben némi melegedés tapasztalható, de ennek mértéke nem vészes, a készülék nem forrósodik át annyira, hogy ne lehetne ölbe venni komfortosan.

MSI Prestige 14

Egyszóval a hűtést jól megoldották, és az energiaellátásra sem lehet panasz: 52 Wh-s akkumulátorral látták el, ami ebben a kategóriában jobb kapacitásnak számít, mindez pedig az üzemidőn is kiütközik. Használattól függően 9-14 órán keresztül is bevethető marad a termék egyetlen feltöltéssel, ami remek érték. A beépített hangrendszer terén a kötelező minimumot hozza. Hibákat nem nagyon tapasztalni, de a mélyek érzékelhetetlenek, a végeredmény steril, élettelen dobozhangzás. Egy full alap külső BT hangcucc is bucira veri.

Képernyő

Vannak már notik, amelyeket fantasztikus képminőséget produkáló OLED kijelzőkkel látnak el, azonban ez nem tartozik ezek közé. Az alkalmazott IPS LED LCD technológia miatt pedig a tökéletes feketéről, a végtelen kontrasztról le kell mondani, és a színek sem olyan átütően markánsak, mint mit a rivális (ám lényegesen drágább) eljárás produkál. A tónusok egyébként nem csúnyák, a színtérlefedettség átlagos (110% sRGB), a színpontosság remek (~0,7 átlagos deltaE). A betekintési szög egész jó, csak nagyjából 160 fokos szög környékén kezd érződni, hogy kezdenek fakulni a tónusok.

MSI Prestige 14 teszt
A mozgásmegjelenítés során semmilyen hibát, anomáliát (szellemképesedés, duplikálódás, utánhúzás, utánlövés, aura, vibrálás stb.) nem tapasztaltunk. Viszont az is tény, hogy a maximlis képfrissítési ráta csak 60 Hz, az input lag pedig közepes (15,6 ms), szóval profi játékra már csak emiatt sem igazán alkalmas. A nagy dinamikatartományú tartalmak megjelenítését sajna nem támogatja, és a HDR a 330 nites maximális fényesség miatt nem is lenne túl látványos.

MSI Prestige 14

A tapasztalataink szerint szabad téren, nappal is használható, viszont ilyenkor már nagyon fakónak érzékeli az ember a képet. A nálunk járt változat Full HD-s, ami a 14 inches képátlónál tökéletes részletességet szavatol. De akinek még ennél is többre van szüksége, akkor választhatja a 4K felbontású variánst is, csak az nyilván többe kerül.

Ár

Az MSI Prestige 14 ára nagyban függ a választott konfigurációtól, de nagyjából 300 000 Forint az indulóára.

Kinek ajánljuk – MSI Prestige 14

– Lifestyle notira vágyik
– Ultrahordozható gépet keres
– Fontos a kiemelkedő üzemidő
– Általános használatra keres laptopot
– Bírja a letisztult dizájnt

Kinek nem ajánljuk – MSI Prestige 14

– Gamer gépre van szüksége
– Olcsó notebookra vágyik
– 3D-s programokat futtatna
– Fontos a kiemelkedő hangteljesítmény

Még több infó az MSI Prestige 14 notebookról a termék hivatalos oldalán

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!