Q-Symphony, amikor együtt szól a hangprojektor és a tv

Megnéztük működés közben a Samsung által kidolgozott Q-Symphony nevű eljárást amelynek köszönhetően semmilyen hangszóró nem marad kihasználatlanul.

A nagy tévé gyártók mindent megtesznek annak érdekében, hogy a magasabb kategóriás modelljeik is kiváló megszólalást produkáljanak. Ennek köszönhetően akadnak már olyan modellek, amelyek beépített mélysugárzókkal,  felfelé állított extra hangszórókkal, vagy integrált kalibrációs technológiával is rendelkeznek. Azonban a fizikát még ők sem tudják becsapni.


Az ultrakeskeny készülékházban egyszerűen nincs elég hely az ideális méretű hangszórókamrák elhelyezésére, emiatt pedig egy tv hangminősége sosem közelíti meg a tökéletest.

A mélyeket sokszor kevésnek érezzük, az összhatás pedig egyszerűen nem elég telt, tiszta és organikus. Pont emiatt fejlesztették ki a hangprojektorokat vagy más néven soundbarokat, amelyek kompakt, gerendaszerű kialakításuk révén egyszerűen elhelyezhetőek egy tv alatt, előtt vagy felett is akár. Ezekben már jut elég hely több, nagyobb teljesítményű hangszórónak, és gyakran egy különálló, dedikált mélynyomóval együtt érkeznek.

samsung qprojektor hw-q60r soundbar

A tapasztalataink szerint akár egy középkategóriás soundbar is lényegesen jobb hangzást produkál, mint a legtöbb tv, tehát e termékcsaládnak abszolút van létjogosultsága. Nem véletlen, hogy szinte az összes komoly tv gyártó kínálatában megtalálhatóak a hangprojektorok is. Közéjük tartozik a televíziós szektort másfél évtizede domináló Samsung is, amely a soundbarok terén is próbál mindig valami újdonsággal előrukkolni, és a közelmúltban figyelemreméltó innovációval jelentkezett a  Q-Symphony nevű technológia személyében.

Egyszerre

Amikor egy hangprojektort rákötünk egy tévére (kábelen vagy vezeték nélküli technológiával), akkor az egyben azt is jelenti, hogy annak hangrendszere kikapcsol, hiszen szerepét átveszi a soundbar. Ez persze az erőforrások elpocsékolása, hiszen a tv hangszórói ott állnak munka nélkül, kihasználatlanul. Manapság pedig a felső kategóriás televíziók jó részébe az átlagnál már jobb hangrendszer kerül, úgyhogy ez tényleg pazarlásnak tűnik. Ebből lett elege a Samsung döntéshozóinak és mérnökeinek, akik kidolgozták Q-Symphony eljárást, amely lehetővé teszi, hogy a tv és a soundbar egyszerre szólaljon meg.

Q-Symphony Samsung

Ráadásul nem pusztán annyi történik, hogy egy időben adnak ki hangokat, hiszen az elektronika egy komplex szettként kezeli a két eszközt, maximálisan kihasználva az így keletkezett plusz hangszórókban rejlő lehetőségeket. Mindennek egyébként azért is van különösebb jelentősége, mert a Samsung televíziók megkapták az úgynevezett Object Tracking Sound+ (OTS+) technológiát, amelyek során a hangokat abból az irányból halljuk, ahonnan azoknak a képi tartalom függvényében érkezniük kéne. A tv és a soundbar összekapcsolása pedig az OTS+ még pontosabb és hatékonyabb működését eredményezi a több, és fizikailag is más helyen lévő hangsugárzónak köszönhetően elméletileg.

Működik?

A Q-Symphony mögött lévő koncepció tehát abszolút megalapozott, és papíron van is értelme. De láttunk már arra nem egy példát, hogy egy jónak tűnő ötlet a valóságban valamiért mégsem működött. Ám erről itt szerencsére nem beszélhetünk. A soundbar és a tv ilyen formán történő együttműködése füllel hallható eredményekkel jár. Azaz magyarán tényleg jobb, erőteljesebb, dinamikusabb, élettel telibb lesz a megszólalás, és az OTS+ is hatékonyabb.

Tehát ez egy teljesen életképes ötlet, nem lennénk meglepve, ha idővel a dél-koreai cég riválisai is erre az útra lépnének.

Azt fontos megjegyezni, hogy ez a szolgáltatás csak a magasabb kategóriás Samsung televíziói és hangprojektorai között működik. És ez egyben azt is jelenti, hogy más gyártó soundbarjaival a Samsung tévék akkor sem képesek ily módon kooperálni, ha egyébként támogatják ezt az eljárást. A vállalat ezzel tehát egy ilyen hozzáadott értéket nyújtó extrával is jutalmazni akarja azokat a vásárlókat, akik a márka mellett teszik le a voksukat.

[sc name=”facebook” ]

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Ezeket olvastad már?