Kép: SOM

Valószínűleg még nagyon sokáig csak fantázia, hogy a Hold emberi településeknek adjon otthont, de legalább játszadozzunk el a gondolattal, milyen lenne ott egy épület. 

A Skidmore, Owings & Merrill (SOM) pontosan ezt tette, szabadjára engedte a fantáziáját, és megalkotta azt az életteret, ami a Hold felszínén lévő település épületeit adhatja. A koncepciót önfenntartó, hosszú távú hold-előőrsnek nevezi, amely az égitest déli pólusán, a Shackleton-kráter pereme mentén helyezkedne el, és a holdév nagy részében szinte folyamatos napfényt kap. Ez azt jelenti, hogy a lakosok képesek lesznek hasznosítani a napenergiát, míg a kráter árnyékolt belsejét felhasználhatják arra, hogy az ott keletkező jégből vizet biztosítsanak maguknak.

A települést alkotó építmények többszintű, hengeres klaszterek, amelyeket a napkollektorok közé helyezett, nyomás alatt álló utak kötnének össze. Minden egyes ilyen henger 390 köbméteres, bő 100 négyzetméteres életteret kínál, ami négy-hat lakó igényeit szolgálja ki. Érdekességük, hogy 3D nyomtatás mellett a Hold anyagait felhasználva készülnének. A szerkezetet az elképzelés szerint merev fémváz köré húzott felfújhatós, tartósságra tervezett külső héj borítja, ablakokat tartalmazó, függőleges szalagokkal. Anyaga az ott bányászott rigolit, ami véd a sugárzástól, a hőmérséklet ingadozásától, valamint a portól. A koncepció természetesen nem csupán azért készült, mert az alkotóknak éppen volt egy kis szabadidejük. A májusban megrendezendő Velencei Építészeti Biennálén fogják bemutatni.

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!