Valós idejű térkép szemlélteti a Föld körül keringő űrszemetet

Az AstriaGraph oldalán a Föld körül keringő egykori űreszközök maradványait követhetjük nyomon.

A Texasi Egyetem mérnökei és kollégái olyan oldalt hoztak létre, ahol valós időben szemléltetik az űrben keringő törmelékek mozgását. A Moriba Jah és csapata által létrehozott AstriaGraph huszonhatezer objektum mozgását követi nyomon, ahol a legkisebb darab mobiltelefon-méretű, míg a legnagyobb a Nemzetközi Űrállomás nagyságával vetekszik. A kutatók szerint ezen objektumok közül körülbelül 3500 a működő műhold, többségük viszont használaton kívüli hulladék.


Az űrszemét vagy másnéven kozmikus hulladék azoknak a mesterséges eredetű tárgyaknak az összesítő elnevezése, amelyek az űrben keringenek, ám már nem hasznosíthatók: nagy részét a mesterséges holdak és az űrállomásokról levált kisebb-nagyobb darabkák teszik ki, de a használaton kívüli műholdak is ide tartoznak. Normál esetben az űreszközök dolguk végeztével visszahullanak a Föld légkörébe, ahol aztán elpusztulnak, ám bizonyos darabok akár évekig vagy akár évtizedekig is ott keringenek a világűrben.

Az 1950-es évektől kezdődően fokozatosan nőtt az űrszemét mennyisége, jelenleg pedig több ezer ilyen törmelék úszkál a légkörben. Bár emberéletet még nem követeltek, anyagi kárt már okoztak a Föld körül keringő űrszemét-darabok, amelyek komolyan veszélyeztetik a még funkcionáló eszközök épségét. Ide kattintva juthattok el az AstraGraph oldalára, ahol valós időben tekinthetitek meg a világűrben úszkáló kozmikus hulladékokat.

[sc name=”facebook” ]

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Benke Éva

Benke Éva

Az ifjabb nemzedék tagja, akikből még nem veszett ki a lelkesedés. Kedvelt témái leginkább a tudomány és a lifestyle területéről kerülnek ki
Teszteltünk

Ezeket olvastad már?