LG C1 teszt: Bomba lett az új OLED tv!

Milyen lett az idei OLED televízió képminősége? Hogy szól? Milyen az átalakult kezelés? Megéri megvenni?

Az LG 2021-ben is mindenki másnál több OLED tévével lépett színre, amelyek között már vannak belépő szintű (A1) egyszerűbb modellek épp úgy, mint különleges csúcstévék (G1). Az arany középutat pedig ezúttal is a C-széria, azaz az LG C1 képviseli, amelynek 55 inches verzióját nézhettük meg közelebbről.


Minimalista külső

Az LG-től nem idegen a különféle formai elemekkel való trükközés, illetve az új utak keresése, azonban a C1 esetében maradtak a tradicionális, visszafogott külsőnél. Ez persze egyáltalán nem probléma, teljesen rendben van ez a letisztult, minimalista dizájn, amely bármilyen típusú belső térbe szervesen integrálható. A kávák igen vékonyak, egy síkban vannak a képernyővel, és így kikapcsolt állapotban csak egy masszív, homogén fekete tömböt látunk.

lg c1

A készülékház felül igen keskeny, ami menőn néz ki, kár hogy alul kihasasodik, de hát valahova be kellett pakolni az elektronikát és a hangrendszert. Csatlakozók terén panaszra nem lehet ok, hiszen a készülék a jelenlegi legjobbnak számító HDMI 2.1-ből kapott négy darabot, emellett pakoltak rá három USB 2.0 (az LG valamiért nem favorizálja az USB 3.0 szabványt a tévéin), illetve egy-egy LAN, fejhallgató és optikai portot is.

lg oled tv dizajn

A készülék rendelkezik beépített WiFi-vel, Bluetooth adapterrel, és a fizetős digitális műsorok megnézéséhez szükséges CI+ kártyaolvasó sem hiányzik. A tappancsa stabilan tartja, de a képernyőt sajna forgatni, döntögetni nem lehet.

Kezelés, okostévé

Az LG nem egyezkedett semmilyen külső partnerrel, ellentétben mondjuk a Sonyval vagy a Philips-szel, és inkább saját maga fejlesztett ki házon belül egy okostévé rendszert, amely a lehető legjobban passzol az igényekhez. Ez a webOS, amelyet az idei évre jelentősen átalakítottak.

lg webos

Az új grafikus kezelőfelület kétségkívül sokkal több információt tartalmaz, mint a korábbi, szellős, átlátható megoldás. Viszont tény, hogy emiatt szerintünk nehezebben is kezelhető egy picit, több a felesleges sallang, érdektelen tartalom. Ezzel kapcsolatban egyébként a cég azt ígéri, hogy a mesterséges intelligencia folyamatosan vizsgálja a nézők tartalomfogyasztási szokásait és ennek alapján idővel olyan videók, filmek és appok jelennek meg a főképernyőn, amelyek tökéletesen illenek a felhasználó(k) ízléséhez. Hogy őszinte legyek, ezzel kapcsolatban kicsit szkeptikus vagyok, ilyesmit már más is ígért, és ez eddig sosem jött össze.

magic remote

A rendszer egyébként stabil, összeomlást, fagyást nem produkált, és a sebességre sem lehet panasz. Természetesen magyar nyelven is kommunikál, és az irányításába egész hamar bele lehet jönni azért. A vezérlést megkönnyíti a cég egyik egyedi eszköze, a mozgásérzékelős távirányító. Ez úgy működik mint egy egér, csak nem az asztalon kell mozgatni, hanem a levegőben kell vele kaszálni, és ennek hatására mozog a kurzor a képernyőn. A távirányítón elhelyeztek egy mikrofont, aminek révén a hangalapú keresés is használható, ráadásul ez a funkció a tapasztalataink szerint egészen hatékonyan működik. Elég tehát belemondani a kívánt szót, kifejezést és máris megjelennek a képen releváns találatok.

netti

A modell rengeteg, mintegy 210 darab internetes applikáció közvetlen elérésére ad módot. Ezek úgy működnek, mint ahogy azt már a telefonoknál megszokhattuk: Az appot le kell tölteni, telepíteni, ezt követően csak „kattintani” kell az ikonjára, és máris elindul. E szoftverek között kiemelt arányban találhatóak meg a különféle videós, filmes, és zenehallgatásra szánt alkalmazások. Tehát van Netlix, YouTube, Amazon Prime, HBO Go stb. stb. Ezek futtatása problémamentes, és a kép- illetve hangminőség is rendben van.

Hogy szól?

Az LG hagyományosan a megszokottnál erőteljesebb hangrendszerrel látja el OLED tévéit, és ez alól a C1 sem kivétel. 2.2 csatornás, dupla mélysugárzós kialakítású, a teljesítménye 40 watt, ami hallatszik is, hiszen az átlagos tévéknél egy-két fokkal jobban szól. A basszusokkal még így is szűkmarkúan bánik ugyan, de azért hallhatóak a mélyek is, a dinamika érzékelhető.

Viszont a tisztasággal akadnak kisebb problémák, hajlamos a készülék a finom részeket elmosni. A sztereó hangtérről le kell mondani gyakorlatilag, hiszen ebből nem sok minden hallatszik. Azonban az is tény, hogy zörejek, sistergés, zúgás-búgás nem jelentkezett, tehát a zavaró hanghibáktól megkímélt. Előre beállított hangmódok vannak, és a hangszínszabályozót sem spórolták ki.

lg c1 oled tv

A készülék megkapta az LG saját hangkalibrációs technológiáját. Ez a már említett távirányító, illetve az azon elhelyezett mikrofon segítségével képes arra, hogy a szoba egyik meghatározott pontjára (értelemszerűen ahol a távvezérlő van) fókuszálja az ideális minőségű hangzást. Olyan őrjítő különbségre nem kell gondolni, de tény, hogy miután bekapcsoltam ezt a funkciót, más lett a megszólalás. Itt érdemes megemlíteni azt is, hogy az LG C1 képes együttműködni a Bluetooth audio cuccokkal, azaz képes rájuk vezeték nélküli úton kilőni a hangot mondjuk egy fejhallgatóra, fülesre vagy hangszóróra, ami azért igen hasznos lehet.

Képi világ

És ezzel el is jutottunk a lényeghez, hiszen csodafunkciók, nagy varázslások ide vagy oda, azért egy tv megítélése szempontjából még mindig a képminőség a legfontosabb tényező. E téren a vállalat korábbi tévéi igen jól teljesítettek, így az lett volna a meglepő, ha itt hibáztak volna. De erről szó nincs. A saját fejlesztésű panel és 4. generációs Alpha9 képfeldolgozó processzor tökéletesen végzi a dolgát. Az OLED eljárás sajátossága, hogy minden egyes képpontban egyedileg szabályozható a fényerő, ami ki is kapcsolható és nincs szükség állandó háttérvilágításra.

E megoldás számos előnnyel kecsegtet: Ilyen például, hogy lehetséges a hibátlan, tökéletes mélyfekete visszaadása, a kontraszt pedig végtelen lesz. Mivel nincs konstans LED világítás, ezért a csúnya fátyolossággal sem kell számolni, az árnyalatok pedig szó szerint mintha belülről ragyognának. A tónusok tényleg nagyon szépek, természetesek, a colorimeter műszerrel végzett mérések alapján a színtér lefedettség eléri az sRGB színtér 145 százalékát (145,6 %), és a színpontosság is kiváló. A képi világ tényleg fantasztikus, e téren jelenleg ez a világ egyik legjobb tévéje. Még totálisan homogén tartalmak esetén sem fedezhető fel az úgynevezett clouding effekt, amikor is foltok bukkannak fel a kijelzőn, ami azt jelenti, hogy az elektronika megfelelően vezérli a fényerőt.

lg c1 oled tv

A mozgásmegjelenítés pazar, semmilyen durva hibát, szaggatást, akadást, szellemképet nem tapasztaltunk. A készülék megkapta a BFI (Black Frame Interpolation) technológiát, amely fekete képkockákat pakol be a valódiak közé. Ettől elvileg folyamatosabbnak érezzük a mozgást, de mivel enyhe vibrálást okoz, ezért gyorsan ki is kapcsoltuk. Hasonlóan működik a TruMotion, azzal a különbséggel, hogy ott virtuális képkockákat számít ki a processzor. Ott nincs vibrálás, viszont egy kicsit szappanopera-szerű lehet a végeredmény, szóval érdemes ezzel óvatosan bánni.

oled

A modell 4K felbontású, a részletességre tehát nem lehet panasz. A maximális fényerő kb. 980 nit a méréseink szerint, ami azt jelenti hogy a nagy dinamikatartományú anyagokat is vissza tudja adni, de tény, hogy e téren a rivális QLED televíziók jobban teljesítenek. Sokat játszottunk a készüléken, de ghostingot és beégést nem tapasztaltunk. Ez köszönhető annak is, hogy a televíziót különféle védelmi mechanizmusokkal (pl. pixeleltolás) is ellátták.

Gaming

A tv maximális képfrissítési rátája 120 Hz, azaz a megszokott hatvannál kétszer több képkockát képes a kijelzőre pakolni. Ennek egyelőre csak a játékok során van jelentősége, de ott igen fontos lehet. Ezáltal gyorsabban kerülnek ki bizonyos képi információk a felhasználó elé, ami adott esetben akár döntő is lehet. Emellett a látott kép is folyamatosabbnak tűnik.

lg c1 gaming

Emellett a készülék támogatja a FreeSync és G-Sync nevű eljárásokat, amelyeknél dinamikusan változik a képfrissítési ráta a képi jeltől függően, amivel megelőzhető a zavaró képtörés, és az egyes képkockák duplikálódása, ami zavaró akadást eredményezhet ritkán. Egy Xbox Series X segítségével, azaz a világ jelenlegi legerősebb játékkonzoljával próbáltuk ki, és a dolog tényleg működik. Egyértelműen van értelme ezen szolgáltatásoknak, jobb lesz a játékoknál a képminőség.

Ár

LG C1: 520 000 forint – 630 000 forint. Mint látható jelenleg elég nagy a szórás. 630 000 forint sem túlárazott a tudásához képest, az 520 000-es árcédulával pedig bomba vétel egy szintű tévéért.

Kinek ajánljuk – LG C1

– OLED tévében gondolkodik
– Tökéletes képminőségre vágyik
– Játékra keres tévét
– Netflix, HBO Go mellé keres tévét
– Fontos a hibátlan fekete, a végtelen kontraszt

Kinek nem ajánljuk – LG C1

– Olcsó tévében gondolkodik
– Irodai alkalmazások futtatásához keres tévét
– 0-24 órában állandóan működtetné a készüléket

Még több információ az LG C1 televízióról a termék hivatalos weboldalán

  • Dizájn
    (4)
  • Képminőség
    (4.5)
  • Kezelés
    (4)
  • Hangminőség
    (4)
  • Ár/érték arány
    (4.5)
4.2

Összegzés

Az LG C1 egy fantasztikus felső kategóriás tv. Borzasztóan jó képminőséggel, korrekt kezeléssel, és hanggal, és normális megjelenéssel!

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Ninja

Ninja

Igazi techninja, aki mindenhez is ért. De leginkább a tévék piacán van otthon, az ország egyik legjobban felkészült tévétesztelőjét tisztelhetjük benne.

Ezeket olvastad már?