A házimozi szuper dolog. Szerencsére a filmek már nem jelentenek problémát, hiszen az online stream alapú videoszolgáltatók megjelenése óta szinte a végtelenhez közelít az otthon elérhető filmek száma, ha pedig valami hiányzik a szolgáltatók repertoárjából, azt is könnyen megszerezhetjük. A számunkra viszont a filmeknél sokkal érdekesebb, hogy mivel nézzük, hallgatjuk őket (hiszen nem filmes, hanem techportál vagyunk). Nézzük is, hogy mik a lehetőségek.

A legegyszerűbb

A házimozi rendszerek belépő szintje egy egyszerű okostévé, amiben legalább Netflix kliens található, és valamilyen virtuális térhatású hangra képes a hangszóróival. Magától érthetődő, hogy ez még messze nem az a szint, amitől az ember eldobja az agyát, de ha a tévé kijelzője kellően nagy és jó minőségű, akkor az már kiindulásnak jó lehet.

Samsung okostévé házimozi
A Netflix egy sima okostévéből is belépő házimozit csinálhat.

A virtuális térhangzás pedig nem azért fontos, hogy a hátunk mögött is ciceregjenek a helikopterek a háborús jelenetekben. Sokkal fontosabb, hogy jól halljuk a színészeket. Mert a térhatású hang esetén a mérnökök általában a középen, a tévé alatt/felett található (center) sugárzóra keverték a beszédhangot és ha nekünk nincs ilyenük, akkor a beszédhangot csak akkor halljuk rendesen, ha a filmnek van sztereó hangsávja is. Vagy, ha a tévé képes valamilyen virtuális térhangzással szimulálni a centerhangszórót. Ellenkező esetben azt fogjuk tapasztalni, hogy a végtelenségig fel kell hangosítanunk a tévét a párbeszédek alatt és így, amikor mondjuk közben lövöldözni kezdenek a szereplők, akkor kiszakad a dobhártyánk.

Hangosabban

A házimozi képét szolgáltató képernyő egy szintig mindenképpen a tévé lesz, mert mondjuk egy egyszerűbb nappalit nehezebb rárendezni egy projektoros házimozi rendszerre, nem is beszélve arról, hogy a tévé nem csak filmnézésre alkalmas, de a mindennapi tévénézésre jobb választás. Például azért is, mert nem kell teljes sötétség ahhoz, hogy tökéletesen színhű képet adjon.

samsung qprojektor hw-q60r soundbar
Egy soundbar már meglepően nagyot dobhat a tévé hangzásán.

A hangját viszont érdemes feljavítani. Ezt megtehetjük a lehető legegyszerűbben egy soundbarral, amit a tévé alá helyezhetünk (a kiépítéstől függően kaphatunk hozzá még mélysugárzót is, esetleg háttérhangfalakat), így a lehető legegyszerűbben tudunk kielégítő hangzást elérni.

Természetesen egy soundbar rendszernek is megvannak a maga korlátai, de egy átlagos nappali már nem biztos, hogy sokkal többet kíván.

A soundbar rendszerek egyébként kiépítéstől és minőségtől függően 30 000 forintos magasságból indulnak és akár milliós kategóriában is előfordulnak. Ez utóbbi azonban már nagyon a teteje a kínálatnak és itt már szerintünk nem biztos, hogy jó döntés egy erősítő/hangfal alapú rendszer helyett egy soundbart választani.

A tökéleteshez közel

Ha igazán jót akarunk, érdemes egy önálló házimozi erősítőt beszereznünk. Erre pedig már annyi hangfalat csatlakoztathatunk, amennyit nem szégyellünk. Egy teljes Dolby Atmos rendszer például akár 15 hangsugárzóból is állhat (7.2.4). Itt aztán nem csak a hátunk mögül, de a fejünk felett is fütyülnek majd a golyók. Egy ilyen rendszert érdemes valami igazán komoly megjelenítővel megtámogatni. Ez lehet egy megfelelően nagy méretű tévé (minimum 4K-s, 65”-os modell), vagy akár egy projektoros megjelenítő rendszer. Utóbbi segítségével már egy szinte kompromisszummentes házimozit alakíthatunk ki a nappalinkból.

LSP9T Samsung ultrarövid vetítési távolságú projektor házimozi
Egy projektorral már igazán komoly moziélményt varázsolhatunk a nappalinkba.

A Samsung ultrarövid vetítési távolságú projektorával ez a könnyedén megvalósítható egy normál méretű nappaliban, ráadásul minden fúrás, faragás nélkül.

A műfaj csúcsa

Az „út” végén már a specializáltan erre szakosodott gyártók készülékei találhatóak meg, de figyelem! Itt már repkednek a milliók. Az első milliót (milliókat) jellemzően már a kifejezetten mozi céljára kiépített helység előkészítésénél (hangszigetelés, kábelezés, diffúzorok, állványok, fotelek) eldurrantjuk, a menet vége pedig ott és akkor áll meg, amikor az erre szánt költségvetés kifogy.

Házimozi
Egy kompromisszummentes, épített házimozi áráért már elég jó autókat kapni.

Cserébe itt már tényleg kompromisszummentes hangot és a moziéhoz hasonló képet kapunk. Ha még egy popcorngépet is szerzük a moziszoba mellé, akkor a mozijegyet örökre elfelejthetjük.

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!