Kép: Playmobil Magyarország

Úgy tűnik, tudósok egy kvantumszámítógép segítségével vissza tudták fordítani az időt, de azért még elég messze vagyunk Dr. Emmett L. Brown művétől. 

Ha időutazás, akkor legtöbbünknek a Vissza a Jövőbe című trilógia jut eszünkbe, és nem ok nélkül. Maga a dolog is sok ember fantáziáját foglalkoztatja, de nem igazán került közelebb a tudomány ahhoz, hogy valaha is tudjunk az időben mozogni. Ám a moszkvai Fizikai és Technológiai Intézet (MIPT) tudósainak, svájci és amerikai munkatársaikkal együtt, kvantumszámítógép segítségével sikerült megfordítaniuk az idő irányát. Ehhez szükségük volt elektron „qubitekre”, vagyis egy olyan egységre, ami az információkat egyesekkel és nullákkal írja le. A kísérletet egy „evolúciós programmal” hajtották végre, amelynek eredményeként a qubitek egyre bonyolultabban változó nullák és egyesek mintájává váltak.

Ezzel együtt elveszett az addig fennálló rendszerük is, ám egy másik program megváltoztatta a kvantumszámítógép állapotát, ami így a káoszból újra rendet teremtett. Kicsit úgy hangzik ez az egész, mintha egy őrült elme lázálma lenne, de a lényeg, hogy a qubitek visszatértek eredeti állapotukba, tehát tulajdonképpen megfordult az idő iránya. Valerii Vinokur vezető kutató, az Illinois-i Argonne Nemzeti Laboratórium fizikusa ettől függetlenül eléggé szkeptikusan fogalmazott, egy meglehetősen egyszerű hasonlatot használva. Szerinte arra, hogy egy ilyen folyamat magától megtörténjen, semmiféle valódi esély nincs még akkor sem, ha technikailag lehetséges. Ahhoz hasonlította ezt az egészet, mintha egy majom elé odatennénk egy írógépet, és azt várnánk tőle, hogy idővel Shakespeare szintű írásokat fog majd produkálni.

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!

ForrásTecheblog