ADATA külső SSD! Kipróbáltuk és kisorsolunk egyet!

A tajvani székhelyű ADATA már elég komoly hírnévre tett szert a megfizethető számítógépes perifériák területén és most egy újabb szuper termékkel jelentkeztek, mégpedig egy külső SSD-vel, ami elsőre kicsit talán meghökkentő megjelenése ellenére igazi svájcibicska lehet.

Kialakítás és jellemzők

Az ADATA nem fektet sokat a csomagolásba, az SE770G egy vákuumformázott műanyag tálcába préselve érkezik egy vékony kártyadoboz belsejében.

A dobozban található a meghajtó, két USB-kábel és egy gyorsindítási útmutató, ami többek közt elirányít minket egy webhelyre, ahol az ADATA további dokumentációval, támogatással és szoftverekkel látja el a felhasználót.

Ez azért fontos, mert a meghajtó alapból nem tartalmaz fájlokat, segítséget.

Miután letöltöttük a kívánt fájlokat, csatlakoztassuk a meghajtót a gépünkhöz és ámuljunk. A nagyjából téglalap alakú meghajtó, letört sarkokkal és ferde oldalakkal rendelkezik, felül fényes fekete, alul pedig ezüstszínű. Ha pedig áram alá kerül, a meghajtó látványos fényjátékot játszik nekünk ezen a valójában áttetsző felületen keresztül.

ADATA külső SSD

A meghajtón található USB-port már Type-C csatlakozós és a hozzá mellékelt kábelek körülbelül 20 cm hosszúak, ami laptop-felhasználók számára megfelelő, de asztali számítógépek számára kifejezetten rövid.

Hardver és teljesítmény

Az ADATA elég titokzatosan nyilatkozik arról, hogy milyen hardver van az SSD-ikben, hiszen előfordulhat, hogy a gyártás során felül akarják vizsgálni azokat.

Ez az egység valószínűleg SMI vezérlőt használ, talán egy SM2262G-t, és Samsung, Intel vagy SK Hynix NAND-ot használhat.

Bármi is van a belsejében, elég jól teljesít ahhoz, hogy összehasonlítható legyen a legtöbb USB 3.2 Gen 2 specifikációjú meghajtóval, amely ma a piacon kapható. Az árát tekintetbe véve pedig ez elég jó hír.

Ár és elérhetőség

Az SE770G-t alapvetően játékra tervezték, ahogy az a dobozán megjelenő „PS5” és „XBOX series X/S” feliratból talán sejthető. Ugyanis ezen újgenerációs konzolok tárterületét is kibővíthetjük a meghajtóval. Így pedig, ha a szintén „játékos” külső SSD-ket vesszük alapul, akkor ez a darab kifejezetten olcsónak tekinthető.

Az SE770G 512 GB-os és 1 TB-os kivitelben kapható, és az 1 TB-os modell mindössze 50 000, az 512 GB-os kapacitású pedig 30 000 forint körüli áron kapható, így a nagyobb kapacitású modell kifejezetten kellemes ár-érték arányú darab lett.

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!