Várhatóan több százezer fonttért kelnek majd el Isaac Newton kézírásos jegyzetei, amelyek a matematika alapjait lefektető Principia című munkájához fűzött javításokat tartalmazzák. 

Nem ez az első alkalom, hogy a világhírű angol tudós jegyzetei kalapács alá kerülnek, 2016-ban ugyanis már elkelt egy Newton-jegyzet, akkor nem kevesebb mint egy milliárd forintnak megfelelő összegért cserébe. Az új jegyzetre a Christie’s londoni árverésén, júliusban lehet majd licitálni, a becslések szerint azonban ez sem lesz olcsó mulatság, a jegyzet értékét ugyanis 600-900 ezer font (242-363 millió forint) körülire saccolják.

Az eladásra kínált, értékes tudományos dokumentum a Principa tervezett második kiadásához készült, és tartalmazza David Gregory skót matematikus és csillagász megjegyzéseit és ábráit, aki egykoron a mű átdolgozásában segített a zseniális tudósnak.

Isaac Newton Principia jegyzetei
A tudós és az alma Fotó: Wall Street Journal

A Philosophiae Naturalis Principia Mathematica, röviden csak Principia Sir Isaac Newton főműve, amely tartalmazza a tudós gravitációs törvényeit, valamint mozgástörvényeit, amelyek a klasszikus mechanika alapját adják. A legenda szerint a nagy művet a fáról a fizikus fejére eső alma inspirálta, amely akkor kólintotta fejbe a tudóst, amikor az éppen a Hold földkörüli pályájáról elmélkedett. Ezután Newton azon kezdett el töprengeni, hogy miért mindig lefelé esik a gyümölcs a fáról, sohasem oldalra vagy felfelé, egyszer aztán rájött: ugyanaz a hatás húzza az almát a Föld felé, mint ami a Holdat is a földkörüli pályán tartja.

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!