Ezek az alkalmazások gyűjtik be a legtöbb adatot rólad

Népszerű alkalmazásokat vettek górcső alá, hogy kiderüljön, melyek azok, amelyek a legtöbb adatot szipkázzák be a felhasználóiktól. 

A Surfshark VPN-szolgáltató több mint 200 népszerű alkalmazást vizsgált meg aszerint, hogy az appok mennyi adathoz kérnek hozzáférést a felhasználóiktól. A rangsorolás az Apple adatai alapján készült, az almás cég ugyanis tavaly kötelezővé tette a fejlesztők számára, hogy az App Store-ban fellelhető alkalmazásoknál az is látszódjon a felhasználó számára, hogy milyen adatokat gyűjtenek be róluk.


Persze nincs új a nap alatt: a legtöbb információt a Facebook csoportba tartozó Messenger, Instagram és természetesen maga a Facebook gyűjti be, de a Google alkalmazásokat sem kell félteni, ugyanis a Gmail és a Chrome, de még a YouTube Kids is szorgosan gyűjtögeti be az adatokat a felhasználóktól. Rögtön ki is derült, hogy úgy amblokk a közösségimédia-szolgáltatások által gyűjtött adatok listája igen hosszú, a legkevesebbet pedig a képszerkesztők és a böngészők kérik el.

A bekért adatok között nemcsak név, e-mail cím, és más alapvető információk szerepelnek, de olyanok is, mint például a keresési előzmények, pénzügyi információk, tartózkodási helyek, korábbi vásárlások, vagy a névjegyek. Az alkalmazások adatéhsége gyakorlatilag határtalan, a begyűjtött információkat általában külső cégeknek értékesítik, akik aztán hirdetési célokra használják fel a kapott információt.

A teljes lista ide kattintva érhető el.

 

alkalmazásokról legtöbb adatot
Íme a top 10 alkalmazás, ami a legtöbb információt szedi be rólad. Fotó: Surfshark

[sc name=”facebook” ]

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Benke Éva

Benke Éva

Az ifjabb nemzedék tagja, akikből még nem veszett ki a lelkesedés. Kedvelt témái leginkább a tudomány és a lifestyle területéről kerülnek ki

Ezeket olvastad már?