Kellemes időtöltés a fagyikészítés, csak egy gép is kell hozzá

A nyári meleg hevében sokan ruháznak be fagylaltgépekre, hiszen mint tudjuk, nyáron a fagylalt gyereknek és felnőttnek egyaránt alapvető szükséglete. Ezeknek a gépeknek az ára elég változó, a neten böngészve már 10 ezer forint körül is találni, de a komolyabb gépekért akár 100-150 ezer forintot is elkérhetnek, a határ pedig a csillagos ég. Nekünk a komolyabb kategória jutott, ugyanis egy Sage fagylaltgép landolt a dolgozóasztalunkon, amellyel nemcsak hagyományos fagylalt, de sorbet, fagyasztott joghurt és krémes gelato is készíthető.  

Legyünk őszinték: a fagyigép nem az a dolog, amit mindennap elővesz az ember, drágább is, mint a legtöbb konyhai alapfelszerelés, meg úgy egyáltalán, nem egy létszükséglet-kategória. Egy igazi fagyiimádó azonban nem elégszik meg a túlságosan édes, szürreálisan élénk színű és nyugtalanítóan műanyag ízű fagyival, neki csakis az olyan csodásan krémes, szájban olvadó fagyalt felel meg, amely képes felvenni a versenyt a cukrászmesterek remekművel is. Na pont ilyet készít a Sage fagyigépe is!


Vissza az alapokhoz 

Otthoni felhasználásra kétféle gép közül választhatunk Magyarországon: az olcsóbb kategóriába tartozó gépek fagyasztó edényét használat előtt minimum egy nappal a fagyasztóba kell tenni, hogy elegendő hideget tudjon magába szívni, a másik, drágább változat azonban saját hűtőrendszerrel rendelkezik, így hirtelen felindulásból is tudunk vele fagyit készíteni. A mi fagyigépünk, a Sage BCI600 kódnévre keresztelt gépezet is saját motorral és kompresszorral rendelkezik, tehát semmi más dolgunk nincs, mint belepakolni a fagyi alapanyagát a gépbe, kiválasztani a nekünk tetsző programot, és hagyni, hogy a gép addig hűtse és kavargassa a fagyit, amíg az a kívánt állagot el nem éri.

A programok amúgy elég hosszúak, egy hagyományos fagylalt elkészítése körülbelül 50 percet vesz igénybe, persze ez függ a szobahőmérséklettől, az alapanyagok hőmérsékletétől és a készülék lehűtésétől is. Minél hidegebb ugyanis az alapanyag, annál gyorsabban készül el a fagyi. Túl nagy mennyiségre viszont ne számítsunk, hiszen ez a fagyigép a legtöbb modellhez hasonlóan csupán 1.5 liter fagyit képes egyszerre legyártani.

Főzve vagy keverve  

Ha meggyőztük magunkat, hogy szükséges, és a saját érdekünket szolgálja egy minőségi fagylaltgép megvétele, azután már csak azt kell eldöntenünk, hogy milyen fagylalt elkészítésére vállalkozunk. A Sage fagylaltgépe meglepően sok, összesen 12 fagylaltbeállítást kínál, amely magába foglalja a klasszikus fagylaltot, jégkrémet, sorbetet, fagyasztott joghurtot és a gelatót is. Ez azért jó hír a számunkra, mert rengeteg változatot készíthetünk, a különféle íz és állag pedig garantálja, hogy egyhamar ne unjuk meg a jeges finomságot.

A fagyikészítő programokon túl a gép hidegen tartás-funkcióval is rendelkezik, így akár három órán keresztül is képes megfelelő hőmérsékletet biztosítani az elkészített fagylalt számára. Érdemes azonban tudni, hogy a frissen elkészített fagyi a legfinomabb, nem javasolt hosszasan tartalékolni, ugyanis a dobozba tett és lefagyasztott desszert néhány óra elteltével már szilánkosodni kezd és romlik az állaga.

A mi receptünk

Számos blogrecept és beszámoló igazolja, hogy otthon is lehet finom fagyit készíteni, csak meg kell találni hozzá a jó receptet. Aki hozzánk hasonlóan nem egy rutinos fagyikészítő, annak segítségére lehet az interneten fellehető több száz recept, mi is ezek közül választottuk ki a számunkra legszimpatikusabbat. Mivel volt a kertben friss eper, és egy kis tavalyról elrakott málnapürét is találtunk a fagyóban, a lenti recept alapján készítettünk egy durván gyümölcsös fagylaltot, ami olyan csoda finom lett, hogy még a család kevésbé fagyifanatikus tagjai is elismerően nyilatkoztak róla.

Recept:

50 dkg gyümölcs (földieper, málna vagy málnapüré), 10 dkg porcukor, 2 csomag vaníliás cukor, 1 evőkanál citromlé, 50 dkg mascarpone sajt, 2 dl habtejszín

A gondosan megtisztított gyümölcsökből és a málnapüréből botturmix segítségével pürét készítünk. A tejszínt habbá verjük, és a simára elkevert mascarponéhoz adjuk, jól összedolgozzuk. Hozzátesszük a gyümölcspürét  majd a citromlét, a cukrot és a vaníliás cukrot is. Az egészet alaposan elkeverjük, majd lehűtjük egy fagyigépben.

 

Elvetemült fagyiimádóknak  

A komolyabb fagyigépekről sokan gondolják, hogy nagy helyet foglalnak el, és ez sajnos igaz is, ezek a gépek ugyanis kompresszorral és motorral rendelkeznek, így közel akkora helyet igényelnek, mint egy nagyobb kenyérsütőgép. Mivel a háztartási kisgépekbe való beruházásnál fontos szempont a méret (hiszen egy átlag konyhában sosincs elég rakodótér), a Sage és a hozzá hasonló, batár méretű fagyigépek megvétele csakis fanatikusoknak ajánlott, azoknak, akik annyira rá vannak kattanva a fagyira, hogy nem képesek kivárni azt a 15-20 órát, amíg az édesség lehűl a hűtőben. Persze még így is megfontolandó kérdés, hogy tudjuk-e majd hol tárolni a fagyiszezon alatt és után.

Nagy beruházás

Bár az ára elsőre húzósnak tűnik (110 ezer forint körül mozog), a Sage fagylaltgép remek választás azok számára, akik imádják a jeges desszerteket, és nem érik be holmi silány nagyüzemi változattal. A házi fagyiban ráadásul csak az van, amit mi beleteszünk, így azok számára is jó döntés ez a gép, akiknek fontos, hogy mesterséges színezék, ízfokozó vagy irracionális mennyiségű cukor nélkül készüljön a fagyi.

Kinek ajánljuk

 • menthetetlen fagylalt-fanatikusoknak, akik évszaktól függetlenül élvezni szeretnék a jeges csemegét
 • aki nem sajnálja a pénzt egy komolyabb berendezésre
 • akinek van türelme elmerülni a fagyikészítés rejtelmeiben

Kinek nem ajánljuk

 • aki csak hébe-hóba készítene fagylaltot
 • akinek kicsi/közepes méretű konyhája van

[sc name=”facebook” ]

 • Teljesítmény
  (5)
 • Praktikusság
  (3.5)
 • Innováció
  (4.5)
 • Külalak
  (4.5)
 • Ár/érték arány
  (3.5)
4.2

Összegzés

Bár kevés olyan ember van, aki nem szereti a jeges finomságot, egy ilyen kaliberű gép elsősorban azok számára lehet jó vétel, akik rendszeresen és ad hoc módon is szívesen készítenek fagyit, és elég megszállottak ahhoz, hogy évszaktól függetlenül, akár télen is gombócos fagyival enyhítsék az édesség utáni vágyakozást.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Benke Éva

Benke Éva

Az ifjabb nemzedék tagja, akikből még nem veszett ki a lelkesedés. Kedvelt témái leginkább a tudomány és a lifestyle területéről kerülnek ki
További tesztek

Ezeket olvastad már?