A nyári meleg hevében sokan ruháznak be fagylaltgépekre, hiszen mint tudjuk, nyáron a fagylalt gyereknek és felnőttnek egyaránt alapvető szükséglete. Ezeknek a gépeknek az ára elég változó, a neten böngészve már 10 ezer forint körül is találni, de a komolyabb gépekért akár 100-150 ezer forintot is elkérhetnek, a határ pedig a csillagos ég. Nekünk a komolyabb kategória jutott, ugyanis egy Sage fagylaltgép landolt a dolgozóasztalunkon, amellyel nemcsak hagyományos fagylalt, de sorbet, fagyasztott joghurt és krémes gelato is készíthető.  

Legyünk őszinték: a fagyigép nem az a dolog, amit mindennap elővesz az ember, drágább is, mint a legtöbb konyhai alapfelszerelés, meg úgy egyáltalán, nem egy létszükséglet-kategória. Egy igazi fagyiimádó azonban nem elégszik meg a túlságosan édes, szürreálisan élénk színű és nyugtalanítóan műanyag ízű fagyival, neki csakis az olyan csodásan krémes, szájban olvadó fagyalt felel meg, amely képes felvenni a versenyt a cukrászmesterek remekművel is. Na pont ilyet készít a Sage fagyigépe is!

Vissza az alapokhoz 

Otthoni felhasználásra kétféle gép közül választhatunk Magyarországon: az olcsóbb kategóriába tartozó gépek fagyasztó edényét használat előtt minimum egy nappal a fagyasztóba kell tenni, hogy elegendő hideget tudjon magába szívni, a másik, drágább változat azonban saját hűtőrendszerrel rendelkezik, így hirtelen felindulásból is tudunk vele fagyit készíteni. A mi fagyigépünk, a Sage BCI600 kódnévre keresztelt gépezet is saját motorral és kompresszorral rendelkezik, tehát semmi más dolgunk nincs, mint belepakolni a fagyi alapanyagát a gépbe, kiválasztani a nekünk tetsző programot, és hagyni, hogy a gép addig hűtse és kavargassa a fagyit, amíg az a kívánt állagot el nem éri.

A programok amúgy elég hosszúak, egy hagyományos fagylalt elkészítése körülbelül 50 percet vesz igénybe, persze ez függ a szobahőmérséklettől, az alapanyagok hőmérsékletétől és a készülék lehűtésétől is. Minél hidegebb ugyanis az alapanyag, annál gyorsabban készül el a fagyi. Túl nagy mennyiségre viszont ne számítsunk, hiszen ez a fagyigép a legtöbb modellhez hasonlóan csupán 1.5 liter fagyit képes egyszerre legyártani.

Főzve vagy keverve  

Ha meggyőztük magunkat, hogy szükséges, és a saját érdekünket szolgálja egy minőségi fagylaltgép megvétele, azután már csak azt kell eldöntenünk, hogy milyen fagylalt elkészítésére vállalkozunk. A Sage fagylaltgépe meglepően sok, összesen 12 fagylaltbeállítást kínál, amely magába foglalja a klasszikus fagylaltot, jégkrémet, sorbetet, fagyasztott joghurtot és a gelatót is. Ez azért jó hír a számunkra, mert rengeteg változatot készíthetünk, a különféle íz és állag pedig garantálja, hogy egyhamar ne unjuk meg a jeges finomságot.

A fagyikészítő programokon túl a gép hidegen tartás-funkcióval is rendelkezik, így akár három órán keresztül is képes megfelelő hőmérsékletet biztosítani az elkészített fagylalt számára. Érdemes azonban tudni, hogy a frissen elkészített fagyi a legfinomabb, nem javasolt hosszasan tartalékolni, ugyanis a dobozba tett és lefagyasztott desszert néhány óra elteltével már szilánkosodni kezd és romlik az állaga.

A mi receptünk

Számos blogrecept és beszámoló igazolja, hogy otthon is lehet finom fagyit készíteni, csak meg kell találni hozzá a jó receptet. Aki hozzánk hasonlóan nem egy rutinos fagyikészítő, annak segítségére lehet az interneten fellehető több száz recept, mi is ezek közül választottuk ki a számunkra legszimpatikusabbat. Mivel volt a kertben friss eper, és egy kis tavalyról elrakott málnapürét is találtunk a fagyóban, a lenti recept alapján készítettünk egy durván gyümölcsös fagylaltot, ami olyan csoda finom lett, hogy még a család kevésbé fagyifanatikus tagjai is elismerően nyilatkoztak róla.

Recept:

50 dkg gyümölcs (földieper, málna vagy málnapüré), 10 dkg porcukor, 2 csomag vaníliás cukor, 1 evőkanál citromlé, 50 dkg mascarpone sajt, 2 dl habtejszín

A gondosan megtisztított gyümölcsökből és a málnapüréből botturmix segítségével pürét készítünk. A tejszínt habbá verjük, és a simára elkevert mascarponéhoz adjuk, jól összedolgozzuk. Hozzátesszük a gyümölcspürét  majd a citromlét, a cukrot és a vaníliás cukrot is. Az egészet alaposan elkeverjük, majd lehűtjük egy fagyigépben.

 

Elvetemült fagyiimádóknak  

A komolyabb fagyigépekről sokan gondolják, hogy nagy helyet foglalnak el, és ez sajnos igaz is, ezek a gépek ugyanis kompresszorral és motorral rendelkeznek, így közel akkora helyet igényelnek, mint egy nagyobb kenyérsütőgép. Mivel a háztartási kisgépekbe való beruházásnál fontos szempont a méret (hiszen egy átlag konyhában sosincs elég rakodótér), a Sage és a hozzá hasonló, batár méretű fagyigépek megvétele csakis fanatikusoknak ajánlott, azoknak, akik annyira rá vannak kattanva a fagyira, hogy nem képesek kivárni azt a 15-20 órát, amíg az édesség lehűl a hűtőben. Persze még így is megfontolandó kérdés, hogy tudjuk-e majd hol tárolni a fagyiszezon alatt és után.

Nagy beruházás

Bár az ára elsőre húzósnak tűnik (110 ezer forint körül mozog), a Sage fagylaltgép remek választás azok számára, akik imádják a jeges desszerteket, és nem érik be holmi silány nagyüzemi változattal. A házi fagyiban ráadásul csak az van, amit mi beleteszünk, így azok számára is jó döntés ez a gép, akiknek fontos, hogy mesterséges színezék, ízfokozó vagy irracionális mennyiségű cukor nélkül készüljön a fagyi.

Kinek ajánljuk

  • menthetetlen fagylalt-fanatikusoknak, akik évszaktól függetlenül élvezni szeretnék a jeges csemegét
  • aki nem sajnálja a pénzt egy komolyabb berendezésre
  • akinek van türelme elmerülni a fagyikészítés rejtelmeiben

Kinek nem ajánljuk

  • aki csak hébe-hóba készítene fagylaltot
  • akinek kicsi/közepes méretű konyhája van

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!

Teszt áttekintő
Teljesítmény
Praktikusság
Innováció
Külalak
Ár-érték arány